Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Pressträff ska öka kunskapen om utvisningar

6 mars 2017

Tisdag 7 mars bjuder Kriminalvården tillsammans med Polisen och Migrationsverket in till pressträff om svenska myndigheters arbete med återvändande av utvisade.

Alla tre myndigheterna är inblandade i utvisningsprocessen. Migrationsverket och migrationsdomstolarna fattar beslut kring uppehållstillstånd. Migrationsverket bokar resor för dem som fått avslag och som reser självmant.

Kriminalvården transporterar

De som inte vill resa eller inte går att få kontakt med överlämnas till Polisen. Polisen kan i sin tur överlämna åt Kriminalvårdens transporttjänst att ordna med transporten av dem som ska återvända.

Vanlig fråga

Kriminalvårdens transporttjänst transporterar drygt 3 000 personer per år till följd av utvisnings- eller avvisningsbeslut från Migrationsverket. Vid hälften av transporterna följer personal med hela vägen för att säkerställa att personen kommer fram och tas emot i mottagarlandet.

Vi får många frågor kring utvisningar och hoppas med den här pressträffen kunna förtydliga gången och de olika myndigheternas ansvar i samband med utvisningar, säger Viveca Hilberts, tf. presschef, Kriminalvården.

Pressträffen äger rum hos Polisen i Stockholm. Läs mer om den och anmälan här.

Läs mer: