Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Illustration: Emma Hanquist

Del fem: Viktigpetter får svar på tal om plitar

20 november 2017

Har du en viktigpetter till granne som alltid vet bäst hur kriminalvård fungerar? Som är så tvärsäker att du till slut inte vet vad som är sant, halvsant eller ren lögn. Följ med i serien där vi vrider och vänder på föreställningar om Kriminalvården.

Visst, jag måste låsa in klienterna av säkerhetsskäl, men vårdarjobbet är så mycket mer! Framför allt är jag deras högra hand, säger Gülbahar Gülec,kriminalvårdare på häktet Helsingborg.

Hon syftar på att hon ger klienterna stöd och hjälp i praktiska frågor, som myndighetskontakter och besöksmöjligheter, men även stöttar dem mentalt.

– De flesta som sitter frihetsberövade mår väldigt dåligt, inte minst i häktet, och det är min uppgift att lyssna och finnas där för dem, säger Gülbahar Gülec.

Alla nya kriminalvårdare genomgår en betald 20-veckorsutbildning. För att komma in måste du ha gymnasieslutbetyg. Du ska även passera en rekryteringsprocess med fokus på dina personliga egenskaper, förmågor som även bedöms under utbildning och praktik.

– Den personliga lämpligheten är central. Grundbulten är att du ska tycka om att jobba med människor och ha god social kompetens, säger personalutbildaren Mårten Åman.

Du ska ställa upp på Kriminalvårdens värdegrund, som utgår från alla människors lika värde. Det innebär att den som uttrycker sig rasistiskt eller sexistiskt får söka jobb någon annanstans. Eftersom Kriminalvården arbetar återfallsförebyggande behövs även tron på att människor kan förändras och bryta sin kriminella bana, en inställning du bör kunna förmedla till klienterna.

– Att vara kommunikativ är överhuvudtaget viktigt. Och att vara inkännande och empatisk för att kunna hantera olika typer av människor, säger Mårten Åman. Jobbet är ett lagarbete och det förutsätter prestigelöshet och samarbetsförmåga. Med andra ord, att kunna hantera en nyckelknippa räcker inte.

– Jag som möter nya vårdare hela tiden slås av vilka fantastiska människor de är. Med en härlig människosyn, framåtanda och lyhördhet. Jag är jättestolt när jag skickar ut dem i verksamheten, säger Mårten Åman.

Viktigpetter är en serie från vår personaltidning Omkrim. Syftet är att diskutera fördomar om kriminalvård.