Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
På bilden friterar arbetskamraterna från häktet Göteborg palsternackor. Från vänster Bayan Karim, Lena Nyman och Fredrik Hansson. Foto: Annalena Lundqvist.

Vegetariskt i Kriminalvården

17 november 2017

När kökspersonal från region Väst samlades till en inspirationsdag stod ekologisk och vegetarisk matlagning på programmet. Kocken Erik Måneld berättade inspirerande om sina arbetsplatser runt om i världen, därefter fick personalen ställa sig vid grytorna för att skapa en vegetarisk avsmakningsbuffé.

– Vi lagade en väldigt god soppa med morötter och ingefära, berättar Fredrik Hansson från häktet Göteborg.

Han ser att Kriminalvårdens kök väljer allt mer vegetariskt, och gärna ekologiska och närodlade grönsaker. Allt fler ser poängen med att skippa den traditionella isbergssalladen med smaklösa tomater, och låter istället årstiden styra över vad som hamnar i salladsskålen.

Det finns fortfarande fördomar kring att vegmat inte skulle fungera i storkök, men kursen blev ett lyckat erfarenhetsutbyte där såväl goda idéer som recept bytte ägare. Ett av tipsen var att inte snåla med kryddorna! Kursen är ett initiativ av kriminalvårdsinspektör Pauline Hagberg, anstalten Skogome.

Den här artikeln kommer från det senaste numret av vår personaltidning Omkrim.