Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 16: Uniformen ger trygghet

15 november 2017

I många år arbetade hon med män och kvinnor som dömts till vård – idag med män som dömts till fängelse. "Båda jobben handlar om att hjälpa utsatta människor", konstaterar Åse Lappi.

Åse Lappi har stor erfarenhet från psykiatrin, bland annat som vårdare på Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Redan efter gymnasiet fick hon sitt första skötarjobb på en psykiatrisk intensivvårdsavdelning.

- Jag visste tidigt att jag ville jobba inom psykiatrin och vården. Jag är fascinerad av varför vissa människor saknar den spärr som de flesta av oss har, vad som händer i hjärnan vid olika sjukdomstillstånd och hur det kan bli så illa som det kan bli, säger hon.

Uniform skapar trygghet

Efter totalt 13 år inom psykiatrin kändes det ändå roligt att få prova något nytt. Kriminalvården låg nära till hands efter åren på rättspsyk.     

- Det går hand i hand. På bägge ställena är man där för att hjälpa utsatta människor och jag har alltid haft intresse för att hjälpa andra.

Vilka är de stora skillnaderna mellan jobben?

- På rättspsyk har patienterna inte tidsbestämt straff, men de flesta är dömda för allvarliga brott och sitter i praktiken längre tid än i fängelse, säger Åse Lappi.

- Fängelse är överlag mer fyrkantigt och lika för alla. Klienterna sitter inlåsta längre tid per dygn, har mindre rum och färre tillhörigheter än patienterna på rättspsyk. Säkerheten är mycket högre, med visitationer, metallbågar och slussningar. Vi bär uniform, medan personalen på rättspsyk bär vanliga kläder och äter pedagogiskt med patienterna. Där ska det vara så beblandat som möjligt och män och kvinnor sitter på samma avdelning.

Hur upplever du skillnaderna?

- Fyrkantigheten i Kriminalvården har ju en grund. Det handlar om säkerhet för personal och samhälle. Att bära uniform inger en trygghet. Skänninge är en arbetsplats med 200 personer och jag kan snabbt se vem som är vårdare utan att känna alla, säger hon.

Hjälpa lagom mycket

- Samtidigt finns vi här för att hjälpa och det ska inte vara ett vi och ett dem mellan personal och klienter. Vi ska skapa relationer – personliga men inte privata – trots uniformer och säkerhetsrutiner. Utmaningen är att hjälpa lagom mycket. Alla har eget ansvar för sitt liv och de här grabbarna behöver lära sig att ta det ansvaret.

Just nu genomgår Åse Lappi den 20 veckor långa grundutbildning som är obligatorisk för nya kriminalvårdare.

- Det är väldigt roligt och lärorikt och jag har fått fördjupad kunskap kring vad Kriminalvården är. Det är mycket större än jag någonsin kunde tänka mig och man kan gå vidare och bli så många olika saker, säger hon nöjt.

Uppskattning för kunskaper

Nu är hon anställd på en klass 2-anstalt med plats för 234 klienter, som har både normalavdelningar och behandlingsavdelningar. Åse har mest arbetat på normalavdelning, där hon stortrivs.

- Jag blev snabbt en i gänget och kände mig genast hemma. Jag känner mig uppskattad för mina kunskaper i psykiatri och fick mycket ansvar redan från start. Jag hoppas bli kvar här och bli en bra kriminalvårdare, säger hon. 

Om Åse Lappi:

Yrke: kriminalvårdare 
Gjort tidigare: jobbat inom akutpsykvården, på sluten psykiatrisk avdelning och på rättspsyk
Roligt att veta: Har besökt fängelset Alcatraz. Åse minns att det var smustigt, luktade kiss och att det var väldigt stor skillnad mot svenska fängelser.

Åse Lappi har just blivit tillsvidareanställd inom Kriminalvården och läser grundutbildningen. "Kriminalvården är mycket större än jag någonsin kunde tänka mig och man kan gå vidare och bli så många olika saker, säger hon nöjt.

Läs mer: