Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 17: Nyfiken i en strut

21 november 2017

Livio Johansson är en mångsysslare av rang. Inför sina avslutande år i yrkeslivet har han valt att återvända till Kriminalvården.

Få kan mäta sig med Livio Johanssons tusenkonstnärliga cv. Det spänner över vitt skilda yrkesval som polis, busschaufför, distributör och gruppledare på lager, militär, egenföretagande butiksägare och nu senast kriminalvårdare.

Provade barnens jobb

– Det har varit en intention i hela mitt yrkesliv att prova på nya saker och gå in i olika yrken, konstaterar 61-åringen.

Vidden av hans vetgirighet växer ytterligare när han bekänner att han till och med provat på sina döttrars arbete flera gånger. Han har följt med dem i deras jobb som tidningsbud, på hamburgerrestaurang och till och med varit kompanjon med den ena dottern när hon drev en Pressbyråbutik.

Uniformer och människor

En röd tråd genom karriären har varit valet av uniformsyrken, men Livio Johansson ser också en annan gemensam nämnare:

– Jag är nyfiken på människor och trivs med att ha människokontakt.

I många år arbetade han som polis, bland annat i Stockholms tunnelbana och som insatspolis i Norrköping. För tio år sedan gjorde han sina första arbetsinsatser inom Kriminalvården, på Huddingehäktets inskrivning och arrest, för att sedan gå vidare till dåvarande transporttjänsten.

Kände sig uppskattad

Efter en sväng som busschaufför respektive butiksägare kom han fram till att han skulle göra ett allra sista yrkesbyte innan pensionen. Valet föll på Kriminalvården, där han känt sig uppskattad förra vändan.

– Sedan i våras har jag jobbat på en restriktionsavdelning på häktet Sollentuna. Jag trivs jättebra och hoppas bli kvar där även efter att jag avslutat min grundutbildning i vår, berättar han. 

Aldrig höjd röst

När jag frågar vad som är hans största styrka som kriminalvårdare, berättar han att han genom åren utvecklat ett förhållningssätt som fungerar bra även i konfliktfyllda situationer.

– Jag har blivit bra på att lugna och nollställa en situation. Jag håller låg ton och höjer aldrig rösten. Med hjälp av mitt kroppsspråk och handlingssätt lyckas jag i regel få upprörda klienter att vända.

Om Livio Johansson

Yrke: kriminalvårdare häktet Sollentuna
Gjort tidigare: militär, polis, bussförare, butiksägare med mera
Roligt att veta: Var en av Sveriges hundra bästa Maratonlöpare 1990

Läs mer: