Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Statsministern till Kumla

13 november 2017

Statsminister Stefan Löfven besökte anstalten Kumla i fredags. Han fick bland annat se anstaltens verkstäder och lära sig mer om hur Kriminalvården arbetar för att minska risken för återfall i brott. - Kriminalvården är en viktig del av rättskedjan, sa statsministern i samband med besöket.

Besöket på anstalten Kumla avslutade Stefan Löfvens tre dagar långa resa på temat trygghet, som bland annat tagit honom till Kinna, Uppsala och Karlskoga.

Efter att ha gått igenom anstaltens inpasseringskontroll togs statsministern och hans medarbetare emot av anstaltschef Kenneth Gustafsson och regionchef Fia Lundbäck. Många journalister fanns på plats för att bevaka besöket. Stefan Löfven fick bland annat se anstaltens verkstad. Han stannade även till vid målningarna som intagna har gjort på väggarna i kulvertsystemet under jord.

I verkstaden beskrev kriminalvårdsinspektörerna Mikael Schyrman och Klara Bolinder hur de intagnas dagar ser ut, med arbete, behandlingsprogram, studier och fritid. Stefan Löfven lyssnade uppmärksamt, ställde följdfrågor och samtalade enskilt med flera medarbetare under promenaderna i kulverten.

– Kriminalvården är en viktig del av rättskedjan, sa statsministern när besöket rundades av.

 Anstaltschef Kenneth Gustafsson var nöjd efteråt:

– Det var ett trevligt besök. Det är roligt att få visa upp verksamheten och berätta om vårt återfallsförebyggande arbete. Det känns också positivt att han la så mycket tid på att prata med medarbetarna om deras reflektioner kring sitt arbete, säger Kenneth Gustafsson.