Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Chilla hittar gram av knark

10 oktober 2017

Chilla är narkotikahund, faktiskt den allra bästa i Kriminalvården. Hon och hundföraren Jan Lindgren är svenska mästare i narkotikasök. Till skillnad från exempelvis Tullens hundar som medverkar vid stora beslag, letar hon efter små mängder narkotika. Se filmen där hon söker efter narkotika på vår reporter Katarina Luksepp.

Chilla är den perfekta familjehunden. En lugn flatcoated retriever som varken skäller eller hoppar, utan bara utstrålar vänlighet. Chilla är också narkotikahund, faktiskt den allra bästa i Kriminalvården. Hundförare Jan Lindgren har kört bil de nio milen från hemmet till anstalten, under tiden har Chilla vilat i bilen. Väl framme är Chilla lugn som en filbunke. När Jan Lindgren berättar för Omkrim om dagens arbete – en avdelning och anstaltens växthus ska sökas av – passar tiken på att sträcka ut sig på golvet för att kapa åt sig ytterligare lite vila.

Ivrigt sökande

Foto: Henrik Witt

 

Det är först inne på avdelningen som den snälla familjehunden visar att hon har en stark vilja att leta efter knark. Först går Jan Lindgren ensam in i bostadsrummet som ska genomsökas. Chilla står blickstilla och

väntar på en signal. När Jan Lindgren lossar kopplet och säger ”Sök!” går den effektiva hundnosen igång i jakten på otillåtna dofter. Chilla letar ivrigt. Hon nosar på väggen, ner på golvet och in under stolen. Arbetet utförs koncentrerat och utan avbrott. För att nå spegeln över handfatet hoppar hon upp på bakbenen och låter nosen följa spegelkanten. Det går snabbt att söka igenom ett bostadsrum eller ett rum i de allmänna utrymmena, mycket fortare än vad det skulle ta för en mänsklig visitationspatrull.

– Går det alltför fort kan jag bromsa henne genom att sätta på kopplet, säger Jan Lindgren.

Vi går ut till anstaltens växthus, där det odlas gurkor, tomater och paprika. Är det ett större utrymme som ska sökas igenom gör Chilla ett grovsök. Tiken springer aktivt omkring bland grönsaker och växtbord, men håller sig hela tiden i närheten av sin hundförare. Ivern över att hitta droger gör att Chilla ibland kan glömma bort något skrymsle. Jan Lindgren hjälper då hunden att arbeta systematiskt genom att vända sin kropp åt det håll han vill att tiken ska söka. Hon följer lydigt hans tysta signal – och tillsammans blir de ett effektivt team.

Markerar genom att frysa

Denna gång hittade Chilla ingenting. Men när hon väl gör ett fynd markerar hon det genom att sätta sig ner. Kriminalvårdens hundar markerar genom att frysa situationen. De ska inte markera med att krafsa med tassarna, det sliter onödigt både på hund och på inredning. Jan och Chilla arbetar i hela region Öst, från Kalmar i söder till Kolmården i norr. Anstaltsbesöken sker regelbundet, men är också händelsestyrda. ”Vi kommer om det är bekymmer”, förklarar Jan Lindgren. Blir en klient påkommen med narkotika blir det direkt förflyttning till en mer sluten placering.

– Ja, vi ringer om någon klient visar positivt på ett urinprov eller om vi märker av en orolig stämning som kan ha med droger att göra, säger Maria Sjöbeck, kriminalvårdsinspektör.

Klass 3 är svårvisiterat

Anstalten Kolmården har tidigare varit ett sjukhus och det finns många skrymslen och vrår i de spatiösa lokalerna. Byggnaderna är omkring 15 000 kvadratmeter och det är ett stort område, även för en hund.

– Det är svårvisiterat på klass 3-anstalter. Allt bygger på att vi har rätt klientel, säger Maria Sjöbeck och berättar om det goda samarbetet som anstalten har med placeringssektionen.

Här är de flesta klienter inställda på en drogfri period och klarar det. Narkotikahundar är ett komplement till de dagliga visitationerna som kriminalvårdarna gör. Om kriminalvårdarna finner någon konstigt tablett eller något de inte vet vad det är – och hunden inte finns i närheten – kan ett snabbtest ge ett hyggligt tillförlitligt svar på om det är narkotika eller inte. Hundarna är dresserade att identifiera ett antal preparat och det vanligaste beslaget är cannabis. Hundarna kan även hitta amfetamin, heroin, anabola steroider och spice. Under 2006 eskalerade användandet av spice och Kriminalvården lärde hundar även att identifiera spicepreparat. Idag har fynden av spice minskat, troligen även nyttjandet.

Små mängder

Det är inga stora mängder narkotika hundarna hittar i Kriminalvårdens lokaler.

– Vi letar efter gram, inte hekto eller kilo som Tullen och Polisens hundar gör, säger Jan Lindgren som menar att det också ställer högre krav på Kriminalvårdens hundar.

Han trivs väldigt bra med sin hund och sitt uppdrag.

– Chilla är världens snällaste och skulle aldrig göra någon illa. Jag kan sätta en tvååring i knäet på en besökande mamma och göra ett personsök. Det händer aldrig någonting.

Många som möter hans snälla tik frågar om de får klappa hunden. På den frågan svarar Jan Lindgren: ”Varsågod. Skyll er själva!” Den som då väljer att stryka med handen över de svarta sammetsmjuka öronen får i gengäld vänskapliga puffar av Chillas nos. Sen använder hon sin blöta tunga för att uppmuntra till ännu mera kel. Jadå, man blir väldigt blöt.

Svenska mästare i narkotikasök

Jan Lindgren och Chilla tog i våras hem segern i Svenska mästerskapet i narkotikasök. Därmed kvalificerade de sig till de Nordiska mästerskapen som avgjordes i Finland i september. Där kom de fyra och tog en guldmedalj i lagtävlingen. För Jans del är det sjätte gången han deltar i NM. Han blev nordisk mästare 2008 med sin dåvarande hund Diezel.

– Men det viktigaste med tävlingarna är att utbyta erfarenheter med varandra, sen är tävlingsmomentet en rolig bonusgrej, säger han.

Nästa års SM i narkotikasök kommer att bli extra uppmärksammat eftersom en Rotaryklubb i Västervik har skänkt pengar till Kriminalvårdens narkotikahundar. Rotary uppskattar hundarnas samhällsnytta i kampen mot narkotika.

Gåvan från Rotary kommer att premiera de hundförare som lägger ner extra mycket arbete på att dressera sin hund, och som placerar sig på prispallen i SM 2018. 

Den här artikeln kommer från det senaste numret av vår personaltidning Omkrim