Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Den nya torktumlaren på väg in i tvätteriet.

Ett lyft för Halls tvätteri

18 oktober 2017

Tvätteriet på Hall moderniseras och på tisdagen, 17 oktober, sänktes flera stora maskiner ner genom tvätteriets tak med lyftkran.

Det rörde sig bland annat om en centrifug på cirka tre ton och en torktumlare på ett och ett halvt ton. Inner- och yttertak plockades bort, och efter att flera av de gamla maskinerna lyfts ut var det dags för de nya att komma på plats. Ett precisionsjobb med små marginaler. Molnen hängde tunga och grå, men regnet höll sig borta.

Mot bättre arbetssätt

- Vi bygger om flöden för att hitta bättre arbetssätt och bli effektivare, säger Erik Lambis, kriminalvårdsinspektör och ansvarig för verksamheten.

Tre ton centrifug har landat.

Drygt två veckor tar det innan ombyggnaden är helt klar. 

- Vi kan börja använda delar av anläggningen innan dess, förhoppningsvis redan på fredag, säger han.

Kostnaden för upprustningen uppgår till 2,5 miljoner kronor. Både svenska och utländska företag lämnade in anbud under upphandlingen.

Redo för industrijobb

Oavsett förändringarna så är det hela tiden ambitionen ”Bättre ut” som är ledorden. Kriminalvårdens mål är att den intagne efter avtjänat straff ska kunna återgå till ett liv utan kriminalitet.

Erik Lambis.

- De viktigaste är ändå klienterna. Målet är att vi ska vara yrkesförberedande, och att det de lär sig här ska hjälpa dem att få andra jobb när de kommer ut från fängelset. Ingen av klienterna kommer väl kanske att arbeta på ett tvätteri efter tiden här, men om vi jobbar smart så kan vi göra dem redo för andra industrijobb, säger Erik Lambis.