Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
”Det finns en skön kamratskap inom Kriminalvården. Ett naturligt sätt att hjälpa varandra och att hålla ihop”, säger Joakim Klang, nyanställd på anstalten Halmstad.

Karriärväxlarna del 13: Från yta till djup och mening

12 oktober 2017

Från reklamare till kriminalvårdare kan steget tyckas långt. Men Joakim Klang ser en röd tråd mellan sitt gamla och nya yrke.

När Joakim ringer upp har han bara hunnit arbeta i två veckor på anstalten Halmstad. Efter ett lärorikt halvår på häktet Malmö ser han fram emot att få följa klienterna en längre tid, få vara med på deras resa mot Kriminalvårdens vision "Bättre ut". 

Joakim är på en avdelning som jobbar med utsluss och självförvaltning. Där hoppas han få god användning av sina kunskaper kring mänskligt beteende och kommunikation.

Olika former av påverkan

- Det känns tillfredsställande att få jobba relationsbyggande. Att kanske kunna så ett frö som kan påverka klienten till att nå sina mål och att förändras, säger han.

Det är här han ser en tydlig koppling till sitt tidigare yrkesliv. Efter att ha studerat kommunikation och beteendevetenskap började han arbeta i reklambranschen och med medieproduktion.

-Det handlade ju också om påverkan av människor, att inspirera dem till nya tankesätt.

Ändå, efter många år började han tröttna.

För mycket snittar

- Det blev för mycket av att äta snittar och glida runt på openings. Det fanns inte jättemycket substans i det, säger han.

När hans sambo fick sommarjobb på Tidaholmanstalten började även Joakim bli nyfiken på Kriminalvården, som han inte kunde så mycket om innan. Kanske kunde det vara något även för honom?

- Jag började tänka att det kunde vara en bra kombination, att göra något med betydelse och att få jobba med människor och deras utveckling, minns han.

Så i samband med parets flytt till Skåne, där sambon skulle börja studera, sökte Joakim sommarjobb på anstalten Tygelsjö. Precis som många andra berättat i vår artikelserie om karriärväxlare så övergick det som bara var tänkt att vara en sommar till något permanent.

Kan gå åt många olika håll

- Jag trivdes så bra, säger han.

Efter genomförd grundutbildning blev det en sväng på häktet Malmö och nu alltså anstalten i Halmstad, som även är parets nya hemstad.

Hur tänker du kring framtiden?

- Jag skulle gärna jobba mer renodlat med kommunikation och beteende, gärna som programledare eller förhandlare. Men jag tar det som det kommer och det känns bra att Kriminalvården är en myndighet där man kan gå åt många olika håll. 

Om Joakim Klang

Ålder: 31

Familj: sambo

Bor: Halmstad

Yrke: kriminalvårdare på anstalten Halmstad

Gjort tidigare: studerat beteendevetenskap, jobbat i reklambranschen, med medieproduktion och mediestrategier samt som chef för sjukvårdsresurser inom Försvarsmakten.

Roligt att veta: Joakim har en gång fått förfrågan om att fotografera årskalendern till ett kriminellt MC-gäng. (Han tackade nej.)

Läs mer: