Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Världsmästare i livräddning

30 oktober 2017

Oskar Ahlgren

Kriminalvårdare Oskar Ahlgren är världsmästare i livräddning. Att paddla snabbt på öppet hav är hans bästa gren. Han tog hem segern i två grenar under senaste europamästerskapen.

– Nästa tävling är EM i Belgien i september, berättar Oskar när Omkrim når världsmästaren i centralvakten på anstalten Halmstad.

Livräddning som sport finns för att uppmuntra livräddare att behålla de färdigheter och den fysiska kondition som krävs för att utföra livräddning. Sporten har olika grenar, både individuella och lagkapper. Man simmar, paddlar bräda eller kanot, i havet eller i pool, på distanserna 400, 600 eller 800 meter. Dessutom tävlar man i första hjälpen-kunskaper under simulerade nödsituationer. Livräddning är ingen stor sport i Sverige, men desto större internationellt. Oskar var den ende icke-australiensare som vann en gren i sin åldersklass påsenaste VM.

– Det finns få sporter som har en så stark gemenskap som livräddarna har. Utövarna åker runt i hela världen för att träffas och byta erfarenheter.

Oskar Ahlgren är aktiv i Tylösands livräddarklubb och har i många år arbetat för att få med idrotten i Riksidrottsförbundet.

Har du nytta av dina livräddarkunskaper i jobbet?

– Javisst, det har jag märkt många gånger. Vi livräddare har en hel del akutsjukdomsutbildning och jag gillar när det händer saker. Jag tar inte ett steg tillbaka utan går gärna in om det behövs.

Han ser sitt engagemang som en investering i hälsan. Till vardags blir det alltifrån gym till högintensiv träning. Simning utövar han året om, och paddla kanot går så länge vattnet är isfritt.

Den här artikeln kommer från vår personaltidning Omkrim.