Kriminalvården

Kriminalvårdare Michelle Gomez och kriminalvårdschefen Jacques Mwepu.

Praktikant från USA

3 november 2017

Kriminalvårdaren Michelle Gomez har praktiserat på anstalten Hinseberg de tre senaste veckorna, som en del av Kriminalvårdens utbyte med USA.

Hon har 21 års erfarenhet från kriminalvårdsväsendet i Colorado, USA. De senaste 14 åren har hon arbetat med klienter som har psykiska funktionsnedsättningar.  Hon tjänstgör på en anstalt av högsta säkerhetsklass: San Carlos Correctional Facility, med cirka 25 intagna per vårdare.

– I samtal med mig suckade hon och sade att allt i anstalten påminner mer som en normal levnadsstandard än ett fängelse. Hon upplevde att fängelsets realitet i Sverige var långt ifrån vad man kan drömma om i USA, berättar kriminalvårdschefen Jacques Mwepu i ett blogginlägg

Michelle Gomez berömde den varma relationen mellan personal och intagna på Hinseberg, och att aktiviteterna rustar klienterna för utelivet.

– The most significant part about your Prison service is the life skills you apply to each inmate, sade hon.

Jacques Mwepu berättar att hon var glatt överraskad över klienternas möjligheter att få besök av anhöriga, möjligheten för anhöriga att övernatta och standarden på bostadsrummen. Genom hennes betraktelser fick han perspektiv på den egna verksamheten.

– Jag påmindes om att se våra styrkor och vårda dessa, skriver han.

Läs mer: