Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

De är nordiska mästare i narkotikasök

14 september 2017

4-6 september var det NM i narkotikasök för hundförare i Finland.

Anna-Maria Hansson och Smilla.

Anna-Maria Hansson är hundförare med placering på Hällby anstalt. Hennes hund, Smilla, är 4,5 år och av rasen Malinois. Det var de två som tillsammans tog hem ett guld i nordiska mästerskapen i narkotikasök, där Sverige, Norge, Finland och Estland fanns representerade från respektive kriminalvårdsväsende.

- Det känns jätteroligt. Jag hade inte förväntat mig att åka dit och vinna. Det var mitt första NM, säger Anna-Maria Hansson.

 

Det var två hundförare med deras hundar från respektive land som hade kvalificerat sig till tävlingen, alltså åtta personer. Tävlingen innehöll sex moment: lydnad, väsk- och skåpsök, bilsök, utesök, små lokaler och slutligen stora lokaler.

- Domare bedömer söken, markeringarna, sammarbetet, hur hunden fungerar i miljön, hundförarens struktur, och hur många gömmor hunden hittar och delar därefter ut poäng. Det går också att få avdrag för blindmarkeringar – det är när hundarna markerar där det inte finns något, berättar Anna-Maria Hansson.

Det svenska laget, som bestod av hundförarna Anna-Maria Hansson och Jan Lindgren, vann dessutom lagtävlingen i NM.

- Ja, det slog så väl ut att vi vann. Våra sammanlagda resultat gav oss en första plats, säger hon.

Inga maskiner

 

Anna-Maria Hansson berättar att de tränar flera gånger i veckan.

Hon säger att tävlingarna är ett sätt att checka av att träningen fungerar, men att det också är ett tillfälle att öva sig för skarpa situationer.- Vi har obligatorisk träning en dag varannan vecka, men vi tränar flera gånger i veckan både på fritiden och under arbetstid om det fungerar. Vi jobbar skarpt ute i verksamheterna hela tiden och hunden blir trött – de är inga maskiner, säger hon.

- Jag blir ju nervös när det är tävling, och det känner Smilla av. Det kan hända att jag har situationer under skarpa jobb där jag blir nervös och då är det bra att kunna hantera nervositeten, säger hon.

Det är ju en kul grej. Jag får träffa hundförare från andra länder och utbyta erfarenheter.Sedan tycker hon att det är en kul erfarenhet.

Anna-Maria Hansson säger att hon fortsättningsvis kommer att delta i SM i narkotikasök.

- Om jag får önska något inför framtiden så är det en gemensam tävling för polisen, tullverket och kriminalvården, säger hon.

Avslutningsvis vill Anna-Maria Hansson säga att bakom varje vinnare finns ett team.

- Jag vill tacka alla som hjälpt och stöttat mig genom åren, det har bidragit till att Jag och Smilla är där vi är idag.