Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Karriärväxlarna del 12: Det svåra ger kraft att hjälpa

19 september 2017

För 13 år sedan flydde hennes familj till Sverige. Idag är Gülbahar Gülec en hängiven kriminalvårdare, som bidrar med livserfarenhet och språkkunskaper.

- Jag har ofta fått kämpa hårt i livet, men alltid kunnat lyfta mig själv och lägga energin på att nå mina mål. Det finns alltid något att leva för, säger Gülbahar Gülec.

Hennes väg till att arbeta på häktet Helsingborg kantades av prövningar, tuffare än vad de flesta människor utsätts för under sin hela livslängd: Från en barndom som gömd i Tyskland efter att familjen tvingats fly från turkiska Kurdistan, till mötet med Sverige där hon och syskonen närapå utvisades ensamma när föräldrarna gått under jorden, via en posttraumatisk tid när familjen väl fått besked om att de fick stanna, vidare till att bli bortgift mot sin vilja i 18-årsåldern.

Lycklig av det lilla

- De här erfarenheterna har gjort mig till den människa jag är idag. En person som har förmåga att bli lycklig av det lilla och som vill hjälpa och uppmuntra människor som har det svårt, svarar Gülbahar, när jag förundrad frågar varifrån hon fått kraften att ständigt gå vidare och att dessutom orka ge så mycket till andra.

Redan som 15-åring var hennes dröm att bli advokat för att kunna försvara människor i utsatta situationer. Men först utbildade hon sig till undersköterska, jobbade i hemtjänst och på sjukhus, utbildade sig till tolk i kurdiska, turkiska och tyska samt var egenföretagare och bagare på familjens pizzeria.

En dag fick hon ögonen på en annons från Kriminalvården och blott 22 år ung kom hon in på grundutbildningen. Sedan dess har hon varit häktet Helsingborg trogen, bortsett från en utflykt till anstalten Kirseberg.

Att Gülbahar trivs råder det ingen tvekan om.

Respekt och tydlighet

- Här får jag användning av mina språk- och tolkkunskaper och jag kan förklara hur det svenska rättssystemet fungerar för klienter som inte talar svenska. Många som kommer hit mår väldigt dåligt och jag hjälper och uppmuntrar dem. På ett häkte är det viktigt att vara med och fånga upp klienterna redan från början.

Hennes ledord är att ge och få respekt och att vara tydlig i sin kommunikation. Att vilja visa sin maktposition finns inte på kartan för henne.

Gülbahar Gülec återkommer flera gånger till hur viktiga arbetskamraterna är.

Möjlighet att utvecklas

- Jag har så underbara kollegor, jag trivs och känner mig sedd och hörd på jobbet. Det finns också stor variation i yrket och god möjlighet att utvecklas.

Gülbahar Gülec

Hennes många olika roller och meriter vittnar om det: hon är tillförordnad vakthavande befäl, insatsmedlem, har genomgått larmutbildning, agerar tolk, är styrelsemedlem i ST-facket med mera.

 

När mår du riktigt gott på jobbet?

- När jag får bekräftelse från klienter och kollegor. En utsträckt hand och ett ”tack för hjälpen” från den som lämnar oss, antingen för att förflyttats till fängelse eller för att bli släppt, räcker gott. Då vet jag att jag gjort en bra insats.

Var ser du dig i framtiden?

- Jag trivs med det jag gör och lever livet här och nu. Men jag hoppas på en tjänst som vakthavande. Det är så kul för att det är så varierat, du är inblandad i allt som händer och du arbetsleder, vilket innebär att du måste ta snabba beslut. Det passar mig.

Ulrika Persson

Om  Gülbahar ”Gulli” Gülec

Ålder: 29

Familj: Två barn

Bor: Landskrona

Jobbar: kriminalvårdare häktet Helsingborg

Gjort tidigare: undersköterska, tolk, egenföretagande pizzabagare

Roligt att veta: Jobbar ideellt i en kvinnojour som stödperson för en grupp tjejer som, liksom hon själv, är eller varit utsatta för hedersproblematik

Läs mer: