Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

En ros till Kriminalvården

8 september 2017

Efter lunchen står Olle Nellmer där, uppklädd i kavaj och fluga och med en ros i handen. Han har åkt in till Stockholms central bara för att tacka Kriminalvårdens medarbetare för ett fantastiskt arbete.

- Kriminalvården gör ett svårt jobb. Jag tog med en ros för att uppmuntra personalen, säger Olle Nellmer och överlämnade blomman till kriminalvårdare Carola Lindahl. Foto: Pelle Ekman

Den symboliska rosen tas emot av Carola Lindahl, kriminalvårdare på häktet Huddinge. Hon har just klivit på sitt andra pass för veckan när Olle Nellmer kommer förbi för att uppmuntra.

Olle kom i kontakt med Kriminalvården som säljare på 60- och 70-talen och mötet med en produktionsledare på Mariefredsanstalten väckte hans engagemang.

- Kriminalvården gör ett svårt jobb, som måste göras, konstaterar han.

Många starka möten 

Mötet med Olle blir ett av många starka möten för Carola. Ett annat är det med kvinnan som plötsligt stannar upp mitt i rusningen i centralhallen. Hon väntar lite innan hon går fram till Carola.

Kvinnan har tillbringat flera år på anstalt. Men nu har hon fått ordning på sitt liv, börjat studera till sjuksköterska och fått tillbaka vårdnaden om sina barn.

- Jag måste bara få säga hur djupt tacksam jag är för det stöd jag fått av er, säger hon och mötet avslutas med en stor kram.

Drömde om att jobba med människor 

Mötena är lika varierande som frågorna och de livsöden Carola fått ta del av under veckan.

Som det med mannen som arbetat som konditor i 50 år. Nu är han pensionär, men drömmen var att få arbeta med människor, kanske som polis. Men att ta realexamen, som krävdes för polisarbetet när han gick ut i arbetslivet, hade han inga möjligheter till. Han hade inte de ekonomiska förutsättningarna.

- Jag blev konditor för att kunna äta mig mätt, konstaterar mannen.

Idag hade han kunnat bli kriminalvårdare, funderar Carola, som under sina timmar på Centralen nog värvat en och annan sådan. En man, på väg att bli 12-stegsterapeut, får hjälp på vägen hur man söker jobb på anstalt. En person från säkerhetsbranschen skickar in en intresseanmälan för jobb i Kriminalvården. Två ungdomar bubblar av frågor genom hela guidningen i montern. En samhällskunskapslärare blir överlycklig då han inser att han kan skicka elever som arbetar med ett specialarbete om framtidens fängelser till Centralen, för att ställa sina frågor.

"Vi har nått ut med vad vi gör" 

- Och en kvinna som arbetat som tolk, men nu undervisar i bland annat qigong och kundaliniyoga, förklarade att hon gärna vill arbeta aktivt för att hjälpa intagna att hitta redskap för att må bättre, berättar Carola, som är helt övertygad om att veckan på Centralen har och kommer att ha stor betydelse för Kriminalvården.

 - Jag tror verkligen att vi har uppnått målet att nå ut med vad vi gör. Många har listat sig och vill söka jobb hos oss. Och så har vi fått bort en massa fördomar, säger Carola.

Lättare steg och uträtade frågetecken

När Carola hjälper till att packa ihop montern för dagen upptäcker hon mannen, som inte riktigt vågat sig fram tidigare. Det visar sig att han snart ska avtjäna ett straff. Sedan brottet begåtts har han lyckats bli drogfri och rätat upp sitt liv. Han är helt inställd på att ta sitt straff, men orolig och nervös. Han har så många frågor om hur det kommer att bli. Vad ska han tänka på när det är dags?

Carola, som jobbat både i häkte och anstalt, kan svara, förklara och delvis lugna. Kanske hamnar han på häktet där hon jobbar och då kommer ju hon att finnas där.

Mannen kan återvända hem med lite lättare steg och många uträtade frågetecken.

Petra Wetterström

Läs mer:

Om utställningen i media: