Kriminalvården

En satsning som gick hem

15 september 2017

235 personer som redan anmält sitt intresse för att få veta mer om jobb i Kriminalvården. Full fart i sociala medier. Och stor medial uppmärksamhet. Kriminalvårdens vecka på Stockholms central gav ett mycket gott resultat.

Att Kriminalvården visade upp sig på Stockholm central var lyckat på många sätt.

- Det blev ännu mycket bättre än mina vildaste förhoppningar. Jag tror att alla som varit här tyckte det var en jättehit, att vi faktiskt visade upp vår verklighet.  Och när vi låter personalen visa vad vi jobbar med, då blir det väldigt bra, konstaterar Pelle Ekman, som varit projektledare för veckan.

Det fanns flera syften med veckan på Stockholms central. Ett var att få fler människor att vilja jobba inom Kriminalvården. Det långsiktiga resultatet av att visa upp verksamheten, svara på frågor och synas i mediebruset är svårt att mäta, men det finns några direkta effekter, som syntes under veckan.

235 intresserade direkt

Intresset för Kriminalvårdens webbsida ökade markant under vecka och mest aktivitet var det på sidan om nya jobb. 14 000 fler sidvisningar registrerades mot veckan innan.

Under veckan fick besökarna i montern möjlighet att lämna kontaktuppgifter för att få mer info för att kunna söka framtida jobb. 235 personer har hittills lämnat in en sådan.

Även på Twitter och Linked In syntes en tydlig trafikökning under vecka 36.

Ett mål vid sidan av rekrytering var att öka kunskapen om Kriminalvården. Här var de enskilda besökarna mycket viktiga, men också uppmärksamheten som vår verksamhet fick i media tack vare aktiviteten på Centralen.

Stort genomslag i media

- Det enorma mediagenomslag vi fick  hade jag inte vågat hoppas på i min vildaste fantasi, konstaterar Pelle Ekman.

Studio ett, Nyhetsmorgon i tv4, Expressen TV, radio Sweden DN och P4 Stockholm är några som rapporterat under veckan.

Framförallt var det bostadsrummet som lockade såväl medier som övriga besökare. Men väl på plats utvecklades besöken ofta till samtal om mycket annat.

- Det var fantastiskt att se våra medarbetar i aktion, att se det engagemanget och glädjen. Vi inom Kriminalvården är bra på att prata med människor, att ta folk. Det märks att det är vår profession, konstaterar Pelle Ekman.

Kan spridas till fler

Totalt var över 80 personer, främst från region Stockholm, engagerade i montern under veckan. Många har frågat om det blir en fortsättning på vecka 36. Det är ännu inget bestämt, men Pelle Ekman konstaterar att det nu finns ett koncept att arbeta vidare med.

- Det här sättet att visa upp vår verksamhet är bara att rulla ut över landet. Medarbetare har vi överallt, så vi kan i princip köra ut minivarianter.

Läs mer: