Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Anstalt återvinner textil

10 april 2018

Den blå skjortan i tjänstedräkten, slitna påslakan, de intagnas kjolar och andra bomullskläder. Kasserad textil hamnar till slut i en tjusig trasmatta. På anstalten Färingsö återvinns uttjänt textil från hela Stockholmsregionen.

Färingsö återvinner textil efter att ha klippt bort dragkedjor, metallknappar och annat som inte är tyg kan de intagna använda kasserad textil till att skapa nya föremål, med helt nya användningsområden. De vackra trasmattorna som vävs av uttjänta kjolar, skjortor från tjänstedräkten och gamla påslakan är en populär beställningsvara bland personalen. De intagna syr även kioskkassar som ersätter plastpåsar när kvinnorna handlar i kiosken, och av mjuk kasserad fleece tillverkas fantasifulla gosedjur.

Produktionsledare Gunilla Franken berättar att produktionsledarna är på jakt efter nya uppdrag eftersom de nyligen förlorade en upphandling och inte längre sätter ihop babybagen, som var ett riktigt och uppskattat jobb av de intagna. Många intagna uppskattar att koppla av med skapande verksamheter. De kan köpa garn till självkostnadspris och tillverka egna skapelser. En populär produkt är en färgglad trekantssjal, den så kallade Färingsösjalen.

– Vi lär kvinnorna att sticka, virka och väva. Det är kunskaper som de kan de ta med sig till utsidan, säger Gunilla Franken. 

Den här artikeln kommer från vår personaltidning Omkrim