Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Foto: Henrik Witt

Nytänkande på isoleringen

4 april 2018

På anstalten Österåker finns fyra nybyggda isoleringsrum. Rummen är – och upplevs som – större och ljusare.

Personalen har tillsammans med Specialfastigheter haft regelbundna byggmöten för att skapa en helt ny isoleringsavdelning, direkt i anslutning till mottagningsavdelningen. Rummen är – och upplevs som – större och ljusare. Varje rum har två fönster placerade på långsidan, mittemot dörren som har en heltäckande, genomskinlig plexiglasruta. Kriminalvårdsinspektör Sami Tesfay berättar att samtliga inblandade har tänkt till för att tiden i isoleringen ska bli så kort som möjligt.

– Vi människor bryts ned väldigt fort, vi behöver gemenskap. Därför börjar arbetet med att minska tiden i avskildhet redan på avdelningen, säger han.

För att kunna fokusera på målen i verkställighetsplanen har arbetslagen på isoleringen och behandlingsavdelningen slagits ihop. Fördelen är att personalen lär känna de intagna, de kan bygga upp ett förtroende och samspela när även frigivningsförberedelser ingår i arbetsuppgifterna. Dessutom får personalen mer varierade arbetsuppgifter. De kan växla mellan att göra en VSP-basutredning, delta i 12-stegsintroduktion och hantera en utåtagerande klient på isoleringen.

Den här artikeln kommer från vår personaltidning Omkrim