Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
"Äventyret handlade om att få perspektiv på tillvaron. Vi kommer hem klokare, alla på var sitt sätt”, säger Thomas Fredhøj.

Så gick äventyret på Grönland

27 april 2018

Minns ni danskfödde kriminalvårdsinspektören Thomas Fredhøj, vars familj lämnade Sverige för Grönland?

Thomas Fredhøj – kriminalvårdsinspektör på Politigårdens fængsel i Köpenhamn men bosatt i Trelleborg – fick jobb som anstaltschef i byn Tasiilaq på Grönlands sydostkust för två år sedan. Där spenderades familjens fritid utomhus, ofta på snöskoter. En upplevelse man kunde ta del av i Familjer på äventyr i SVT och läsa om här på Kriminalvårdens hemsida förra våren.

Sedan dess har mycket hänt. Familjen bor nu i en lägenhet med havsutsikt i huvudstaden Nuuk, där pappa Thomas arbetar på huvudkontoret i kriminalvårdens ledning sedan i höstas. 

Biträdande vd

Thomas med barnen Filippa, Elliott och Viggo.

– Jag är biträdande vd, med ansvar för säkerhet och anstalter. Vi är tre i direktionen och mitt huvuduppdrag är att se till att kriminalvården lever upp till lagstiftning och säkerhet, berättar han. 

Organisationen är ganska platt och liten, runt 115 personer totalt. Thomas jobbar nu hårt inför att Grönlands första delvis slutna anstalt ska öppna nästa år. Idag skickas tyngre klienter, ofta med psykisk problematik, till Danmark. Målet är att de som vill ska flyttas över till anstalten i Nuuk och att ön ska kunna ta hand om alla brottslingar själva framöver.

För första gången byggs en mur runt en grönländsk anstalt.

Den ligger uppe på ett fjäll med utsikt över fjorden. Omgivningen är väldigt fin och anstalten modern, berättar Thomas.

Letar personal till ny anstalt

Hans arbete är komplicerat på flera sätt. Grönländsk kriminalvård lyder under egen lagstiftning, men finansieras av moderlandet Danmark. Det gäller att få ihop styrkan i dansk kriminalvård med det grönländska, där en majoritet av befolkningen inte tror på straff utan på att hjälpa de dömda tillbaka. Trots denna humana inställning är behandlingsinsatserna på de grönländska anstalterna minst sagt blygsamma, vilket gör det svårt att rekrytera psykologer och psykiatriker till den planerade hälsoinriktade slutenavdelningen.

Behandlingsplanerna ser lovande ut, men det är en utmaning att hitta välutbildad personal som kan kommunicera på både grönländska och danska (det senare är myndighetsspråk i landet, red. anm.) i en så liten befolkning, konstaterar Thomas Fredhøj.

Sänkte sjukfrånvaron

Att Thomas fick ledningsjobbet berodde på hans goda insatser på anstalten i Tasiilaq. När han kom dit saknade verksamheten både ledning och kontinuitet. I en by där alla känner alla hade vårdarna även svårt att skilja på sin privata respektive professionella roll.

Jag jobbade med att skapa klarhet för både intagna och personal. Tydliggöra att man har en roll och ett uppdrag när man tar på sig uniformen.

Först var det svårt. Personalen ville gärna utvecklas, men inte ändra på sig. I den grönländska kulturen saknas vanan att reflektera kring och ifrågasätta det man gör, säger Thomas. Auktoritetstilltron är stor samtidigt som påverkan utifrån, genom medier och annat, är begränsad. Man lever i sin bubbla och trivs med det.

Jag drog in personalen i beslutsprocessen. Fick dem att reflektera över sin roll och vårt uppdrag. Varför gör vi så här och inte på ett annat sätt? Ganska snart tyckte de att det kändes tryggare och bättre och efter åtta månader hade vår anstalt lägst andel sjukskrivningar i landet.

Flyttar hem igen

Thomas fru Natasa arbetar som försäljningschef på Grönlands motsvarighet till Telia. De tre barnen går i skolan, vilket inte är oproblematiskt. Vissa lektioner hålls visserligen på danska, men andra enbart på västgrönländska – ett språk de inte förstår trots vissa kunskaper i östgrönländska. Dessutom är kunskapsnivån i skolan väldigt låg.

Men det är också stora problem med inkluderingen av icke grönländska barn på en social nivå. Så nu har vi förlorat tron på att det kommer att förbättra sig radikalt och beslutat oss för att flytta hem till Sverige igen, berättar pappa Thomas. 

Natasa tar med sig barnen hem till Skåne i augusti, medan Thomas planerar att stanna och pendla mellan Nuuk och Trelleborg en tid. Han vill få ett bra avslut och en bra överlämning till sin efterträdare.

Hoppas på svensk kriminalvård

Med facit i hand var det att få perspektiv som var äventyret för oss. Vi kommer hem nu klokare, alla på var sitt sätt.

Hur ser framtidsplanen ut för din del?

Jag har möjlighet att återvända till danska Kriminalforsorgen, men har länge haft lust att jobba inom svensk kriminalvård, så jag ska undersöka möjligheten nu i höst. Svensk kriminalvård är i en spännande utveckling just nu så det känns väldigt attraktivt, säger Thomas Fredhøj.

Nuuk erbjuder mer än Tasiilaq, som badhus, biograf, restauranger och föreningsliv.

 

Läs mer: