Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Klienten visar hur han har arbetat med sin trappstege. Nu har fått sitt gymnasiearbete godkänt.

Praktiskt gymnasium på anstalt

6 april 2018

Hur gör man när myndighetens enda svetslärare finns 25 mil ifrån klienten som behöver göra sitt gymnasiearbete? Svaret är: samarbetar.

Kriminalvården har en organisation för teoretiska studier via lärcentrum, men antalet yrkeslärare är bara fem – en i svetsning, en i cnc-teknik, en i naturbruk och två vård- och omsorgslärare. Bara behöriga lärare kan godkänna ett gymnasiearbete, något som behövs för att få gymnasieexamen. Arbetet är som ett kvitto på att den studerande är förberedd för yrkesliv eller vidare studier.

Praktiskt gymnasiearbete gjort på Skenäs

På Skenäs har man just firat klienten Jan med tårta, för att fira både att han fått godkänt på sitt gymnasiearbete och att det har fungerat organisatoriskt.

– Här finns inga upparbetade vägar. Det hade kunnat falla på att jag eller någon annan hade sagt att det inte går, att det inte ingår i mina ordinarie arbetsuppgifter, så hade det inte blivit något. Men nu har vi visat att det är fullt möjligt. Skriv gärna om det här, för vi vill att fler ska se att det går att hitta möjligheter!

Så säger studie- och yrkesvägledare Bjarne Forså, en av dem gläds åt Jans prestation och det goda samarbetet som möjliggjort att hans gymnasiearbete kunde genomföras. Men det är många fler som har fått trampa på nya stigar för att allt skulle fungera.

Många har hjälpt klienten

– För en ung människa som hamnar på anstalt finns det många fronter att jobba på. Motivationen för studier och att tänka på framtiden kan gå upp och ner, poängterar Mickael Is, anstaltens ungdomshandläggare, som är en av dem som jobbat med och uppmuntrat Jan.

Rent praktiskt har klienten arbetat i anstaltens svetsverkstad tillsammans med Håkan Börjesson, som kommer från Lernia, som är upphandlat för yrkesutbildning av Arbetsförmedlingen, som samarbetar med Kriminalvården. Både Håkan Börjesson och klienten Jan har haft telefonkontakt med svetsläraren Mikael Visell, som via bilder, Håkans omdömen och Jans egna beskrivningar bedömt arbetet med trappstegen, som blev det praktiska resultatet av gymnasiearbetet. Betygssättande läraren Mikael Visell träffar idag både Jan och ser resultatet av Jans arbete ”live” för första gången. Han tycker att det ser precis så bra ut som han har fått beskrivet för sig.

Bättre än på gymnasiet

Jan själv är nöjd med att ha gjort arbetet och har börjat fundera på framtiden. Att sitta med en massa kriminalvårdare och käka tårta känns konstigt, men samtidigt lite högtidligt.

– Det gick betydligt bättre att jobba här än på gymnasiet. Här kan man göra i sin egen takt, och ingen annan kommer och förstör ens grejer, säger Jan.

Den här artikeln kommer från vår personaltidning Omkrim