Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg och Cathrin Ahlgren, chef för region Nord, höll bokstavligen i spakarna när första spadtaget togs.


Nya lokaler i Östersund

31 augusti 2018

På fredagen, den 31 augusti, togs det första spadtaget för Kriminalvårdens nya lokaler för häkte och frivård i Östersund. Planen är att den nya byggnaden ska stå klar för inflyttning årsskiftet 2019/2020.

– Det här är en milstolpe ur många aspekter, säger ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg. Den nya lösningen innebär att vi har häkte och frivård på samma plats, i moderna lokaler. Det ger vår myndighet bra förutsättningar att bedriva en modern kriminalvård och kommer att bli ett lyft både för våra medarbetare och för klienterna.

Cathrin Ahlgren, chef Region Nord, gav ett regionalt och historiskt perspektiv på kriminalvård i Östersund.

– Idag är målgången för många års utredning och planering. Sedan 2006 har vi haft ett tillfälligt häkte i Östersund. Så det här är en minnesvärd dag där vi kommit ett steg närmare nya och anpassade lokaler för vår verksamhet.

Annika Grindborg, chef Frivården Östersund, ser fram emot en nära och god samverkan med övriga enheter som inryms i Trygghetens hus såsom häktet, åklagare och polis.

– Det ska bli spännande att följa byggnationerna!

Fakta – Östersund
14 häktesplatser ska det bli. Lokalerna utrustas också med utrymmen för isoleringsbrytande aktiviteter. En våning upp i trevåningshuset planeras promenadgårdar för de intagna. Frivården flyttar in med sin verksamhet på bottenplanet.
Det nya häktet byggs av Kungsleden, hyrs av Kriminalvården och ligger i anslutning till Trygghetens hus där polisen har sina arrestlokaler. Fastighetsägarens kostnad för projektet beräknas till cirka 140 miljoner kronor och planen är att den 3000 kvadratmeter stora byggnaden ska vara klar för inflyttning våren 2020.