Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Peter Allard uppskattar att numera ha ett 8-17-jobb. Foto: Anders Olsson


Karriärväxlarna: Från blomsterkung till "good guy"

29 augusti 2018

Efter 35 år som blomsterhandlare gjorde Peter Allard en helomvändning. Idag arbetar han på Kriminalvårdens transportenhet i Huddinge. "I bägge jobben möter man människor i både sorg och glädje", säger han.

Det berättar Peter Allard medan han väntar på att kollegor ska hämta upp klienter vid en utrikesambassad, för vidare resa ut ur Sverige. Peter samordnar och ser till att allt flyter på.

Fantastiska kollegor

Som 21-åring tog han över chefskapet i föräldrarnas blomsterföretag. Sedan följde tre årtionden med stort ansvar och långa arbetsveckor. När han till slut lessnat på att aldrig vara riktigt ledig fanns Kriminalvården i tankarna. Han började som vikarie på transportenheten i Huddinge, för att sedan bli erbjuden fast jobb och betald kriminalvårdarutbildning.

– Jobbet passar mig bra. Det är rörligt, jag gillar människor och kollegorna är fantastiska. Jag uppskattar också att ha ett åtta-till-fem-jobb.

Ger och får respekt

Den vanligaste typen av transporter för Peter är att köra häktade till och från rättegångar och sjukhusbesök. Han sitter med under rättegångarna, inte sällan om hemska brott.

Hur hanterar du det?

– Jag dömer ingen, ger alltid ett respektfullt bemötande och får oftast detsamma tillbaka. Många gånger tackar klienten för att han haft en bra dag. Vi som kör lokala transporter blir nog ofta sedda som ”the good guys” när vi bryter klienternas isolerade tillvaro på häktet för en dag.

 

Om Peter Allard:

Ålder: 58

Familj: Sambo och två vuxna barn

Bor: Södertälje

Gör: Arbetar som vårdare på Kriminalvårdens nationella transportenhet i Stockholm

Gjort tidigare: Egenföretagande blomsterhandlare

Roligt att veta: Peter är hockeytokig med Södertälje i sitt hjärta. Spelar golf och är en ”hygglig amatör” med handicap 7.

Läs mer: