Kriminalvården

Joakim Engström bygger upp bostadsrummet i utställningstrailern.


Möt oss på Sverigeturné

21 augusti 2018

Med start nästa vecka kommer Kriminalvården att ha en rullande utställning där vi bjuder in allmänheten att uppleva och prata kriminalvård.

Redo för vägarna.

Hur är det egentligen att sitta i fängelse? Finns det wi-fi på rummet? Får man vara utomhus någon gång? Och hur fungerar livet med en elektronisk fotboja? 

Efter de uppskattade eventen i Göteborg och på Stockholms central där vi visade upp Kriminalvårdens verksamhet, tar vi ett steg till och utrustar en utställningstrailer för att lättare och oftare kunna prata kriminalvård i samhället, säger Kicki Wallmo, enhetschef på Kriminalvårdens kommunikationsavdelning.

Från Härnösand till Malmö

I slutet av augusti startar vi i Norrköping för att under den första månaden rulla i Mälardalen i Södertälje och Hall, Österåker, Åkersberga och Täby i samband med region Stockholms rekryteringsperiod. Sedan fortsätter vi norrut mot Härnösand för att sedan vända söderut mot Malmö till mitten av oktober. Vi kommer att lägga upp en turnéplan på externwebben där du kan se var vi är och hur det går, fortsätter HR-avdelningens Cathrine Söderberg.

Trailern kan användas i olika sammanhang där Kriminalvården träffar många människor, som vid rekryteringar, i möten med studenter och vid andra arrangemang. 

Vi kan också rulla in på skolor och berätta om Insidan – vårt arbete med information till barn som har en närstående i häkte, fängelse eller frivård, säger Cathrine Söderberg.

Bostadsrum och filmer

Oftast kommer vi att stå på en offentlig plats som ett torg mitt i stan eller på ett universitetsområde. Längre fram kanske vi kan parkera inne på en anstalt och låta våra klienter testa ny teknik, under säkra former.  Det skulle kunna vara en del i utmaningen att inte komma ut i samhället som tekniska analfabeter, hoppas Kicki Wallmo.

Utställningsytan är hela 60 kvadrat och trailern är inredd med ett bostadsrum, digitala skärmar och möjlighet att ha 30 sittande deltagare vid ett seminarium eller pressträff till exempel. Längre fram kan vi troligen visa virtual reality-film, allt för att öka kunskapen och ge en känsla av hur det är att vistas i Kriminalvårdens miljöer.