Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Kriminalvårdens Martin Höög i P1

7 augusti 2018

Kriminalvårdens Martin Höög medverkar i programmet Tankar för dagen i Sveriges Radio P1 under fyra fredagar i augusti.

Martin Höög är chef för kompetenscenter i Härnösand. Han har medverkat i Tankar för dagen i ett antal år. Även i år fick han frågan. Han medverkar i fyra avsnitt som sänds fyra fredagar i augusti, med start 10:e augusti.

Avsnitten sänds mitt i morgonens nyhetsflöde.

–        Det är ett stort förtroende. Jag lägger ned mycket tid och jag tar det på stort allvar, men det får inte bli prestigefyllt, säger han.

Han säger att syftet är att delge sina tankar, inte att ge några färdiga svar och att han hoppas att lyssnarna ska reflektera vidare.

Årets avsnitt kommer bland annat att handla om Martins tankar om bemötande och respekt, om fängelsestraff och tron på förändring och om mänskliga rättigheter.

–        Det är en lång process, och ämnena utkristalliseras allteftersom. Jag vill gärna utgå från händelser eller situationer som jag varit med om, så att det inte blir för abstrakt.

Han berättar att det är utmanande att skriva manus som ska rymmas på fyra minuter.

–        Jag gillar formatet. Det är en spännande och utmanande process att få det sagt på fyra minuter. I februari när jag tackar ja känns det kul, sedan blir det lite svettigt när man väl ska få ihop det, berättar han.

Martin Höög säger att innehållet delvis präglas av hans jobb inom Kriminalvården, men att han inte enbart kan se sig som privatperson i sammanhanget. Det han säger måste han också kunna stå för som yrkesperson och representant för Kriminalvården.

–        Däremot får jag alltid reaktioner från personer både inom och utanför Kriminalvården, där man uppskattar den typen av reflekterande tilltal från en företrädare för myndigheten. Det är inte alltid vi får utrymme i den typen av sammanhang, säger han.  

Tankar för dagen:

Programmet sänds söndag till fredag klockan 06:50 och lördag klockan 06:03. Repris varje dag klockan 21:45.

Syftet är att ge lyssnaren en stunds eftertanke – det kan handla om reflektioner kring nyhetshändelser eller personliga betraktelser.

Martin Höögs avsnitt kommer att sändas fredagarna  10 augusti, 17 augusti, 24 augusti och 31 augusti.

Martin Höög:

Ålder: 55

Började inom Kriminalvården:  som vikarie på Kronobergshäktet i slutet av 80-talet, återkom till Kriminalvården år 2008 som kriminalvårdsinspektör i verksamhetsområde Umeå.

Befattning idag: sektionschef vid Kompetenscenter Härnösand

Gör helst: Just nu är det semester och då är jag helst i skogen eller i havsbandet med min kajak.

Läser just nu: För mycket samtidigt! Bland annat DN:s följetong av Arne Dahl, en deckare av Deon Meyer och Ensam i Berlin av Hans Fallada.