Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Samuel Vickius

Makedoniens ishockeylandslag skrällde i Tyskland, under turneringen mot Portugal, Andorra och Irland. Samuel Naumovski Vickius, som håller i segerpokalen, gjorde tio poäng under de fem spelade matcherna.


Kriminalvårdens okända landslagsstjärna

28 december 2018

Han blev scoutad på Facebook – tack vare några hockeybilder och sitt efternamn. 21-åriga Samuel Naumovski Vickius jobbar på Nationella transportenheten i Jönköping, när han inte spelar i Makedoniens stigande ishockeylandslag.

Samuel Naumovski Vickius inledde karriären i klubben som grabb för att senare spela i Skillingaryds IS juniorlag.

Men ungedär samtidigt, i hans mammas födelseland Makedonien, letade en landslagsledning med ljus och lykta efter tänkbara nyförvärv. På Facebook fann de Samuel, med ett makedonskt klingande efternamn och några bilder från hans hockeyliv. Så de tog kontakt med den då 16-åriga smålänningen.

Samuel med pappa Johnny Vickius, kriminalvårdare på häktet Växjö.

– De letade efter spelare med makedonskt medborgarskap över hela världen. Sommaren därpå, när jag skulle åka ner till släkten som jag brukar, fick jag chansen att för första gången träna med laget. Alla utom jag bodde i landet, berättar han.

Makedonien är verkligen ingen stor hockeynation. Men det hindrar dem inte från att ha ambitioner.

Från att ha spelat enstaka matcher mot grannländerna, har laget vuxit och består idag till hälften av utrikesboende spelare. Förutom svenska Samuel, kommer de bland annat från Frankrike, Tyskland, Slovenien och Ryssland. Gemensamt är att de åtminstone är hyfsade på hockey samt har släktband till och medborgarskap i Makedonien.

Laget ses ungefär en gång om året och tränar ihop. I november deltog de i sin första officiella kupp utanför regionen, en fyrnationsturnering i Tyskland.

Det blev lagets största framgång hittills.

– Vi hoppades vinna någon match, men vann alla fem. Jag själv gjorde tio poäng men var ändå bara tredje bästa målgörare, säger Samuel Naumovski Vickius.

De övriga lagen var Irland, Andorra och favorittippade Portugal. Samtliga är lag som försöker utvecklas till officiella ishockeynationer och drömmer om att få kvala till VM.

För Makedoniens del krävs det dock att landet bygger en regelrätt inomhusarena. Dagens arena i Skopje saknar väggar, vilket inte duger i VM-sammanhang. Turneringen och uppmärksamheten som följde i makedonska medier stärkte hockeyns position i landet.

– Laget och sporten fick enorm uppmärksamhet. Många visste inte ens om att laget fanns, men fick upp ögonen för det, berättar Samuel.

Hur tänker du själv inför framtiden i landslaget?

– Det viktigaste för mig är att vara en i gänget. Vi är mellan 16-55 år och har väldigt roligt ihop. Det är en ära att få representera Makedonien, som är mitt andra hemland dit jag reser regelbundet. Målet är att vara med så länge jag kan och att få kvala till riktiga VM.

Vad händer med hockeykarriären hemma i Sverige?

– Jag la ner klubbspelandet för ett par år sedan när jag började arbeta skift och det inte gick att kombinera med all träning. Nu tränar jag bara med ett hockeylag på fritiden för att hålla igång.

Vad säger kollegorna på Kriminalvårdens transportenhet i Jönköping när de hör om din ovanliga karriär?

– De tycker det är jättecoolt och unikt, inte många spelar i ett landslag.

Samuel har arbetat som transportör sen i våras och trivs utmärkt med kollegor och arbetsuppgifter. Under den framgångsrika turneringen nyligen blev det faktiskt dubbelt guld för hans del.

– Ja, det kan man säga. De ringde från jobbet och frågade om jag ville få fast anställning och en plats på grundutbildningen i januari. Klart jag ville!