Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Kampanjen 123 frågor

Nu finns 123 vanliga – och ovanliga – frågor

13 december 2018

Får man äta hur mycket man vill i fängelset? Kriminalvården får många frågor från allmänheten, de flesta vanliga och några ovanliga. Nu har vi samlat 123 frågor och svar här.

Syftet med 123 frågor är att stilla nyfikenhet och skapa intresse för kriminalvård, att förklara vad som händer när man är häktad eller har fått sitt straff, med lättillgänglig information.

– Människor är nyfikna på andra människor och vill veta hur Kriminalvården funkar. Det är vardagsnära frågor som var och en kan känna igen sig i – rädslor, praktiska detaljer och kontakten med den fria världen. Det är viktigt för oss att sprida kunskap om verksamheten och samhällsuppdraget. Och det här är ett sätt – att svara korrekt på vardagsfrågor utan att krångla till det, säger Kicki Wallmo på kommunikationsavdelningen.

123 frågor ger en inblick i hur anstalter, häkten och frivården fungerar. Materialet kan användas när någon ställer frågor vid middagsbordet eller i en facebooktråd.

– En vanlig missuppfattning är att vi bara ägnar oss åt att låsa in människor och förvara dem tills strafftiden är slut. Vi hoppas att frågorna och svaren ska ge förståelse för hur vi löser uppdraget, att jobba stenhårt med förändring för att varje individ ska kunna komma tillbaka till samhället utan brottslighet. Ju fler som förstår vad vi gör och varför, desto bättre.

123 frågor

finns här. Varje enskild fråga går att dela på sociala medier.

Frågorna kommer att ges ut i en bok inom kort.

Vi vill gärna ha din fråga så att vi kan fortsätta att berätta hur kriminalvården fungerar. För fotbojan tas av en dag, de flesta som sitter i fängelse ska friges och om vi lyckas bryta den onda cirkeln blir samhället tryggare och säkrare för alla.