Kriminalvården

Nystart för krimyogan

3 december 2018

Ett enhetligt kursmaterial och ny struktur på utbildningen. Det ger en grund för att Kriminalvårdens yogaverksamhet ska kunna se likadan ut över hela landet.

I Kriminalvården bedrivs yoga enligt ett koncept som gör att alla ska kunna vara delaktiga.
– Intagna ska kunna göra yoga på häktet och sedan känna igen att det är samma yoga när de kommer till anstalt. Klienterna ska också kunna använda yoga oavsett fysisk form, säger Maria Johansson från anstalten Västervik.

Hon är med och håller i den andra yogainspiratörsutbildningen sedan nya riktlinjer och kursplan antagits.

Nya yogainspiratörer från hela landet deltar. Teori varvas med praktik.

Avskalad yogaform

– Vi trycker på att alla ska kunna vara med, oavsett trosuppfattning. Vissa har känslan att yoga är hinduiskt och strider mot andra religioner, men vi bedriver en väldigt avskalad yoga: om andning och fokus, uppmjukande och stärkande övningar och avslappning, förklarar Maria Johansson och fortsätter:

– Yoga är ett användbart verktyg i vardagen. Har klienten svårt att sova kan vi göra tankeövningar för det. Många har ont i ryggen och där har yogan väldigt bra träning. Har klienten mycket ilska kan vi tipsa om andningsövningar.

Ingår i utbildningsprogram

Den nya yogainspiratörsutbildningen ingår nu i Kriminalvårdens vanliga utbildningsprogram. Verksamhetsställena kan skicka inspiratörerna på grundkurs och sedan på fortbildning vartannat år, för att upprätthålla kvaliteten.

I nuläget är det upp till varje verksamhetsområde att bedöma om det finns möjlighet att bedriva yoga. Maria Johansson önskar att det ska bli ett nationellt program som finns på alla verksamhetsställen. Kriminalvården har tidigare gjort en forskningsstudie som visar på många positiva effekter av yoga.

– Vi ser stor skillnad på våra ungdomar. De blir betydligt lugnare när de varit på yoga, säger Therese Johannesson från anstalten Kristianstad, en av deltagarna på yogainspiratörsutbildningen.

Det här är en artikel ur senaste numret av Kriminalvårdens personaltidning Omkrim.