Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Foto: Lars Dafgård


Frivårdsinspektören som rappar

2 februari 2018

När frivårdsinspektör Björn Moberg står på scenen är det som rapparen och hiphop-artisten Spiken. Han beskriver sig själv som lite av en outsider inom hiphop-branschen. Han vill vara en motpol till de strömningar inom traditionell hiphop som ofta kopplas ihop med prokriminella attityder, drogromantik och en objektifierande kvinnosyn.

– Jag rappar inte om droger och sexism utan om vikten av att tro på sig själv, att gå sin egen väg och inte alltid bry sig om vad andra tycker och tänker.

Den som lyssnar på Björn Mobergs två album på Youtube och Spoitfy får höra om hur värdefullt det är med vänner och familj, om medmänsklighet och annat som värmer hjärtat. ”Våga var unik!”, uppmanar han i låten Den enda vägen är framåt. Andra texter tar upp ämnen som mobbning, skönhetsideal och ungdomars utsatthet för kommersiella krafter. Björn Mobergs budskap bygger på en positiv människosyn. Han rappar om att vara nöjd och stolt, att våga göra sin grej och uppmuntrar människor att hjälpa och stötta varandra. – Jag brinner för att göra skillnad, både i min vardag och i min musik. Min musik har ett bra budskap och jag jobbar aktivt för att få en större publik. Han ser sig främst som en liveartist. Ett kändisskap i sig är inte så intressant – även om fler speltillfällen vore kul. Det han verkligen uppskattar är att kunna förmedla styrka till dem som behöver det. Hittills har Björn spelat i närområdet, Dalarna, och spelningar på tur är i Borlänge och Falun. Publikens respons beskriver han som fantastisk.

 – Jag är en okänd artist, men efter spelningar har jag fått höra att det låter jättebra. Folk uppskattar budskapet och är nyfikna på att höra mer.

Den här artikeln kommer från vår personaltidning Omkrim 2017:6.