Kriminalvården

Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör, klipper bandet och det nya häktet på Berga är nu invigt.


Häktet Berga invigdes

7 februari 2018

På onsdagen invigdes det nya häktet Berga i Helsingborg. Efter flera år som anstalt och nästan två år som ungdomshem är det nu dags för byggnaden att åter bli Kriminalvårdens.

Häktet Berga har 44 gemensamhetsplatser för häktade.

– Målet är att vi ska ha en jämn fördelning mellan restriktionsplatser och gemensamhetsplatser, så det här är ett bra tillskott för oss, säger anstalts- och häktesdirektör Hanna Jarl.

Omkring 40 personer kommer att arbeta på det nya häktet, dels medarbetare som varit med länge, dels nyutbildad personal.

Skapar syselsättning för intagna

Tre kriminalvårdare är anställda för att skapa sysselsättning för de intagna.

– Tiden går ju mycket snabbare om man är sysselsatt och kan skingra sina tankar. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att de intagna ska må så bra som möjligt, säger Maria Velden, kriminalvårdsinspektör på häktet.

Maria Velden, kriminalvårdsinspektör, Ing-Britt Gustavsson, regional projektledare och Joachim Moberg, kriminalvårdschef, utanför huvudbyggnaden på häktet Berga.

Hanna Jarl välkomnade anställda på häktet och gäster till den stora verkstaden som finns på området. Efter bandklippning erbjöds gästerna en rundvandring i de uppfräschade lokalerna.

Ing-Britt Gustavsson, regional projektledare för det nya häktet på Berga i Helsingborg.

– Turerna för anläggningen har varit många. Tillfälligt häkte, anstalt, ungdomshem, och nu häkte igen. Men vi har en bra byggnad här med små avdelningar och ändamålsenliga lokaler som kan tillgodose de intagnas behov. Det har mest varit en del finjusteringar, uppstartande av organisationen och uppdatering av tekniken som behövts göras, säger Ing-Britt Gustavsson, regional projektledare för häktet.

Text & foto: Emil Langvad