Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Jonny Carlsson tror på att kombinationen fysisk träning, bra mat och bra programverksamhet minskar brottsåterfallen.

Idrottsläraren som gör livet lättare

11 juni 2018

Motion, bra mat och en peppande omgivning. Produktionsledare Jonny Carlsson vet vad som krävs för en lyckad friskvårdskurs. Responsen hos de intagna är odelat positiv – de vill verkligen förändra sin livsstil.

Den här artikeln är hämtad ur senaste numret av Kriminalvårdens personaltidning Omkrim.

Jonny peppar deltagarna.

Jonny Carlsson är utbildad idrottslärare och idrottsledare. I fjorton år har hans ledarskap och kurser bidragit till att intagna känner rörelseglädje, lär sig mer om kost och matvanor och har kul tillsammans. 

Den tio veckor långa friskvårdskursen bygger på att de intagna har ett stort utbud av aktiviteter. På anstalten Kolmården kan de delta i stavgång, gym, yoga, pingis och andra bollsporter. Dessutom har de tillgång till en 800 meter lång löpslinga i en fin tallskog. Någon idrottshall finns inte, men ibland åker de till närbelägna anstalten Skenäs för att spela innebandy och futsal.

Glöm inte hjärtat

De intagnas värsta fysiska prövning är Mördarbacken, en 300 meter lång backe som används för intervallträning. Det är inte många som lyckas hålla jämna steg med coachen Jonny Carlsson, 62, när han tar i på sista etappen.

Det är aldrig svårt att fylla en kurs. Jonny individanpassar och sätter ihop grupper som fungerar. Några börjar med ett viktminskningsprogram, andra som är mer tränade, kan ändå vara i behov av kostråd eller analys av sitt ätmönster. De som inte är skadade kan börja träna direkt. På anstalten går många intagna till gymet, men konditionstränar inte alls. Enligt Jonny kör 80 procent för mycket gym.

– Den viktigaste muskeln är hjärtat. Träna den också! uppmuntrar han.

Han säger sig bli lite mörkrädd när han ser testresultaten för gruppen 20–40-åringar.

Gömmer sig bakom fettet

​"Det är vi som är Kolmården! Kom igen gubbar!"

–De yngre väger för mycket. De gömmer sig bakom fettet och säger att det är muskler. Ofta har personer i 50–60-årsåldern tränat mer och har bättre testvärden. 

Det positiva är att en 20-åring är lättränad och ganska enkelt kan ändra på situationen.

Omkrim träffar Jonny Carlsson och tre kursdeltagare i rummet där friskvårdskursen har teori. På bordet står en bukett tulpaner som drivits upp i anstaltens växthus. De intagna sitter runt bordet och berättar om sina påbörjade hälsoresor.

–Hela kursupplägget är riktigt bra. Jonny driver oss framåt. Han har hjälpt mig att äta rätt, träna rätt och hålla igång på ett sätt som gör att jag inte får skador, säger Niklas.

Han ser riktigt nöjd ut när han drar fram ett fotografi på sig själv ur fickan. På bilden väger han 43 kilo mer än idag. Det var innan friskvårdskursen. Nu är han starkt motiverad till att ta itu med sitt nya, lätta liv.

Lättare att tackla problem

Näste man studerar svenska på SFI. Han berättar att friskvårdskursen har gett honom självkännedom, något som gör honom till en bättre människa. Sedan han slutade röka har han ständigt tampats med ovälkomna extrakilon, de är borta nu.

–Allt är bättre sedan jag började med den allsidiga träningen. Jag är starkare, studierna fungerar fint och jag har lättare att tackla alla sorts problem.

Den tredje deltagaren är 61 år. Han beskriver sig som Jonnys sidekick under friskvårdskurserna och kan sägas vara en övervintrare. Han har gått färdigt sin kurs, men trivs med att träna tillsammans med det motiverade gänget och kan stoltsera med värden som en 44-åring.

– Jag har sett fyra, fem grupper under det här året. Det som är unikt är att gruppmedlemmarna verkligen stärker och peppar varandra.

Trygghet i gruppen

Han berättar att anstalten är proppfull av folk med skilda bakgrunder och det är lätt att ha taggarna utåt. Många har överraskats över att friskvårdsdeltagarna kan vara ett sådant starkt stöd för varandra. De individuella målen har också blivit ett kollektivt mål. Jonnys positiva ledarskap bidrar till att tryggheten sprider sig i gruppen.

– Vi människor är lata och hjärnan gör helst det den redan är bra på. Men Jonny har en plan och då blir träningen rolig. Jag tror verkligen att tack vare träningen kommer vi Bättre ut.

Jonny blir smått tårögd. Han hör starka vittnesmål efter varje kursavslutning. Träning minskar stressen, adhd-symptomen lindras, folk sover bättre och mår så otroligt mycket bättre. Tidigare i veckan sa en kille: ”Tänk om jag hade vetat om det här för 20 år sedan, då hade mitt liv sett helt annorlunda ut.”

Vill se fler idrottslärare

De intagnas utvärderingar talar sitt tydliga språk. Boken Hjärnstark, där psykiatern Anders Hansen visar hur motion och träning stärker hjärnan, blev den sista pusselbiten. Nu vill Jonny Carlsson införa friskvårdskurser och anställa idrottslärare på samtliga klass 3-anstalter. En investering han beräknar till 30 miljoner kronor, men som sparar långt mer, såväl i pengar som i onödigt lidande.

– Om vi investerar i löpband och maskiner och heltidsanställer idrotts- och yogalärare som kör stenhårt kommer vi att få ett lugn på anstalterna. Kombinerar vi den fysiska träningen med bra mat och programverksamhet kommer återfallen att sjunka.

Varför inte fysisk träning på förmiddagen och program på eftermiddagen? föreslår han. Fysisk träning är viktigt, men minst lika viktig är återhämtning, och där finns yogan.

– Vi har världens bästa Krimyoga. Det är en skam att vi inte utnyttjar den bättre. 

Om deltagarna:

Midjemåttet minskade i snitt med 5 centimeter.

Viktminskning per person i snitt: 4 kilo.

Testvärde fysisk ålder vid kursstart: motsvarande 55 år.

Testvärde fysisk ålder vid kursens slut: motsvarande 43 år.

 

Jonnys friskvårdskurs i korthet:

Rekryteringen till de 16–20 platserna, som alltså är en sysselsättning för intagna, sker hos anstaltens sjuksköterska.

De otränade och överviktiga är den största gruppen. Det är också den grupp som gör de största framstegen.

Att känna trygghet i gruppen och att peppa varandra är en del av kursledarens strategi. Efter kursstart tas inte fler deltagare in.

Jonny är PT (personal trainer) som hjälper deltagarna att sätta upp individuella och kollektiva mål. ”Målet kan vara att vi tillsammans ska gå ner 50 kilo”, säger Jonny.

En grupp intagna uppskattar tester och vill gärna tävla mot sig själva med hjälp av styrke- och konditionstester. Jonny mäter även syreupptagningsförmåga, puls, midjemått och vikt.