Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Statsminister Stefan Löfven talade på stora scenen, strax efter Kriminalvårdens seminarium om frivård.


Kriminalvården på Järvaveckan

17 juni 2018

Det är söndag kväll, sista dagen på Järvaveckan. Statsminister Stefan Löfven går runt och hälsar på folk i montrarna.

Många trängs för att se honom, ta honom i hand och ta mobilbilder tillsammans med honom. Det är cirka 4 000 personer som har tagit sig ut hit i dag.

Trots regnet är det många vuxna och barn i rörelse. Det pågår parallella seminarier i sex tält, människor äter mat och barnen leker. Det är cirka 100 olika utställare, allt från politiska partier till företag som vill göra reklam.

Adonay Kidane och Nahom Teele.

Nahom Teele och Adonay Kidane representerar initiativet 127 röster räknas, som arbetar för att öka valdeltagandet i Skärholmen.

– Järvaveckan är ett otroligt bra forum att framföra åsikter i, säger Nahom Teele.

– Framförallt för att det är i ett förortsområde, säger Adonay Kidane.

På frågan om vad samhället kan göra för att minska brottslighet svarar de att de vill ha ökad närvaro av poliser i socialt utsatta områden, för det första.

– Nummer två är att arbeta förebyggande tidigt. Det finns exempel på samarbeten mellan mödravården, socialtjänster och andra myndigheter som minskar risken för att individer ska bli kriminella. Det är ju känt vilka som löper risk att bli kriminella. Nummer tre är bra frivård, säger Adonay Kidane.

Örjan Widegren.

Örjan Widegren ska delta i ett panelsamtal om ”fred i religionens namn”.

– Jag har ingen patentlösning på vad som får kriminella att sluta begå brott. Jag tror på att lägga en moralisk grund redan som barn. Det är svårt att gå in när det redan har gått snett, även om jag tycker att det är viktigt att aldrig ge upp hoppet om att människor kan förändra sina liv, säger han.

Hassan Al-Saleh är på Järvaveckan med sin familj. Han berättar att det är första gången han är här. Han tycker att den viktigaste valfrågan är brott och straff.

– Där jag bor är det problem med stölder och allmänt oroligt. Som förälder vill man vara trygg med att barnen får en lugn uppväxtmiljö, säger han.

Klockan 18, strax innan statsminister Stefan Löfven ska tala på den stora scenen, har Kriminalvården sitt seminarium ”Vad får kriminella att sluta begå brott”.

Christina Thingwall.

– Vi ska berätta om frivårdens arbete med klienternas attityder och värderingar, att bryta den onda cirkeln. Här på Järvaveckan möter vi nya målgrupper. Vi vill berätta att varje klient som får en frivårdspåföljd får en noggrann behandlingsmodell utifrån personens risk för att återfalla i brott, behov av insatser och mottaglighet för behandling. Vår metod fungerar: på tio år har återfallen i brottslighet minskat med tio procentenheter. Vi lyckas oftare än vi misslyckas, faktiskt mer än dubbelt så ofta, säger moderator Christina Thingwall.