Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Veterandagen i Stockholm

21 maj 2018

Den 29 maj är det återigen dags för den årliga Veterandagen på Gärdet i Stockholm. Under dagen kommer Sveriges veteraner att hyllas med deltagande av bland annat H.M. Konungen Carl XVI Gustaf och överbefälhavare Micael Bydén. Förra året togs beslut om att veterandagen ska vara en allmän flaggdag, något som kommer att uppmärksammas lite extra vid årets firande.

Karin-Malin Pettersson

– Den här dagen är ett fantastiskt tillfälle att uppmärksamma och visa tacksamhet till våra veteraner som bidrar med en bred kompetens till framförallt FNs och EUs fredsbevarande insatser. Svensk kriminalvård har kommit långt och vår kunskap och erfarenhet är mycket efterfrågad, säger Karin-Malin Pettersson, tf. enhetschef vid Internationella enheten.     

Det här året är det dessutom 70 år sedan undertecknandet av FN-resolution 50 som ledde till fredsinsatsen UNTSO i Israel-Palestina. 29 maj gjordes på grund av undertecknandet av denna resolution till International Day of United Nations Peacekeepers, vilket i sin tur ledde till att Sverige inrättade Veterandagen just detta datum.

Kriminalvården har knappt 100 veteraner och under Veterandagen kommer ca 30 av dem att delta. På utställningsområdet kommer även Internationella enheten ha ett tält med information om kriminalvårdens internationella arbete.

Evenemanget är öppet för allmänheten och alla intresserade är varmt välkomna!

Plats: Vid det nationella veteranmonumentet Restare utanför Sjöhistoriska muséet på Djurgården

Program den 29 maj

Kl. 08.00 – Flagghissning vid Sjöhistoriska muséet

Kl. 09.00 – Utställningsområdet öppnar

Kl. 11.00 – Veteranparaden samlas på Norrmalmstorg

Kl. 14.30 – 15.45 – Statsceremoni med deltagande av bl.a. H.M. Konungen Carl XVI Gustaf och överbefälhavare Micael Bydén.

Kl. 16.00 – 18.00 – Mat och mingel i mässtältet

Kl. 19.00 – Utställningsområdet stänger 

Utöver detta kommer det hållas föreläsningar och musikunderhållning samt diverse andra aktiviteter kommer ske under dagen.   

Veterandagen

Vårt land har många veteraner, från nationella och internationella insatser, som tjänstgjort med eller utan vapen. De kommer från Försvarsmakten, Polisen, Kriminal vården och Folke Bernadotteakademin för att nämna några.

Enligt regeringsbeslut den 10 juni 2010 är den 29 maj insti­ftad som den dag då Sverige särskilt uppmärksammar veteraner och deras anhöriga. 

Läs mer: