Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Jennie von Alten

Häkteschef talar för näringslivets mäktigaste

6 mars 2018

Jennie von Alten, chef på Kronobergshäktet, ska tala på Veckans affärers 20-årsjubileum "Näringslivets mäktigaste kvinnor" på onsdag i Stockholm.

Hennes tal heter "Ledarskap när inget får gå fel".

– Titeln har de formulerat efter min berättelse.

Arrangörerna kontaktade Jennie von Alten efter ett tips. När hon fick förfrågan att tala på jubileumet tackade hon ja direkt.

– Jag tycker att det är ett bra fokus: att lyfta kvinnor i maktpositioner. För mig blir det också en chans att lyfta Kriminalvården. Det känns jättekul, lite nervöst och lite läskigt.

Hon berättar att hon vill ta vara på chansen att lyfta offentlig verksamhet i ett sådant här sammanhang, som främst för tankarna till privat sektor.

– Inom Kriminalvården är det väldigt mycket att förhålla sig till: vi har befogenheter som är strikt reglerade. Jag har ett ansvar 24/7: om jag tar fel beslut så kan det slå hårt mot en enskild frihetsberövad, och det är ett stort och viktigt ansvar.

Jennie von Alten berättar om med- och motgångar: hon upplever att myndigheten har trott på henne, men hon bär också med sig upplevelser av att bli ifrågasatt i egenskap av att vara kvinnlig chef.

– Jag har, som många andra kvinnor vittnar om, råkat ut för situationer som inte har hanterats rätt, till exempel att bli misstagen för att vara min riktiga chefs sekreterare när jag har klivit in i mötesrum, säger hon.

Hon har en namnkunnig medtalare: före detta partiordförande Anna Kinberg Batra (m).

– Bara det! Jag hade tackat ja, och när jag såg inbjudan fick jag se en bild på mig bredvid Anna Kinberg Batra. Jag tänkte: vad har jag tackat ja till? säger hon.

Jennie von Alten

har jobbat inom Kriminalvården i drygt 18 år. Hon började som sommarvikarie på anstalten Kumla under tiden som hon studerade rättsvetenskap på universitetet. År 2014 blev hon kriminalvårdschef på anstalten Norrtälje, och var då den första kvinnliga chefen på anstalten.

Läs programmet här