Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Carl Fredrik Hårleman framför några av de tavlor som hänger på Färingsö, målade av elever från Konsthögskolan. Foto: Thomas Johansson

Vårdaren som kan konsten

12 november 2018

Carl Fredrik Hårleman kan konsten. Rent bokstavligt, men även konsten att byta spår i yrkeslivet. Efter 30 år som utställningsproducent, curator, gav han sig in på okänd mark. Nu arbetar han som kriminalvårdare på kvinnoanstalten Färingsö.

 – Kriminalvården var en värld som jag inte kände till och jag sökte mig hit efter ett tips från en bekant. Jag trivs väldigt bra med kollegorna och i arbetet med de intagna. Att arbeta med människor har alltid varit viktigt för mig. Att dessutom få arbeta med kvinnor som på ett eller annat sätt farit illa är en utmaning och att finnas där för dem känns betydelsefullt, säger han.

Öppet förhållningssätt

Carl Fredrik Hårleman ser beröringspunkter mellan sina olika yrkesval:

– Att möta klienterna är lite som att komma in i en ateljé första gången. Du måste bemöta konstnären och verken med respekt och värdighet. Konstnären måste känna tilltro till dig. Samma sak gäller med de intagna. Jag försöker ha ett nyfiket och öppet förhållningssätt då jag möter våra intagna, det är trots allt deras tillfälliga boende och vår arbetsplats.

Konst på anstalten

Han behåller en fot i konsten genom att assistera en handfull konstnärer på fritiden, bland andra Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström. Dessutom har han fört in konsten på anstalten. I våras bjöd han in elever från Konsthögskolan för samtal om hur konsten och kriminaliteten är samhällsspeglar.

Elevernas tavlor hänger kvar på väggarna, uppskattade av de intagna. Carl Fredrik berättar att han funderar på fler konstrelaterade projekt för Färingsö.

Carl Fredrik Hårleman

Ålder: 53

Familj: en dotter

Bor: Stockholm

Gör: Kriminalvårdare på kvinnoanstalten Färingsö i Stockholm

Gjort tidigare: Curator. Det innebär att man är en sammanhållande länk kring konstutställningar och sköter kontakten med konstnärerna. Vanliga uppgifter är även att bestämma tema och utställningsplats, ansvara för hängningen, skriva utställningstexter och på andra sätt visa och förklara den röda tråden i en utställning för publiken.

Roligt vetande: Är med i Föreningen Allmogebåtar på Fjäderholmarna. De renoverar och bygger nya allmogebåtar, alltså bruksbåtar i trä som använts i skärgården.

 

Läs mer: