Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Gun Jonsén.

"Fler borde våga jobba här"

5 oktober 2018

"Jag har trivts med vartenda jobb, men nu känns det som att jag har hittat hem", säger kriminalvårdaren Gun Jonsén.

Hon fortsätter:

– Jag tror att det är för att jobbet går ut på att hjälpa människor i en utsatt situation. Jag känner att jag gör något viktigt när jag sår ett frö, när jag kan inspirera någon att leva ett bättre liv

Gun Jonsén har arbetat som kriminalvårdare på anstalten Saltvik i Härnösand i drygt ett år. Hon har ett långt arbetsliv bakom sig: som läkarsekreterare, egenföretagare och butiksarbetare, bland annat.

Innan Gun fick insyn i Kriminalvårdens verksamhet hade hon fördomar om anstalter.

– Jag hade nog sett för många amerikanska filmer. Jag tyckte att det var pirrigt att gå in på anstalten första gången, när jag skulle gå på intervju. Jag nästan kröp längs väggarna, skrattar hon.

Trivs med ett socialt arbete

Människor i Guns omgivning, bland annat hennes barn, har reagerat på hennes val av yrke.

– Mina barn sa: "Men mamma, de kommer att slå ner dig", berättar hon.

– Jag känner mig inte särskilt orolig för det. Snarare känner jag mig tryggare efter kriminalvårdsutbildningen, att jag vet hur jag ska agera om något inträffar, om någon skulle rycka min väska på stan till exempel.

Gun berättar att hon trivs med ett socialt arbete, och att hon tycker att det känns meningsfullt att få tillbringa tid med klienterna.

– Jobbet har inget att göra med storlek och styrka. Det har att göra med medmänsklighet i balans med säkerhetstänk. Det handlar om att vara personlig, men inte privat.

Fördel att ha erfarenhet

Hon beskriver att kriminalvårdsutbildningen, som alla tillsvidareanställda kriminalvårdare genomgår, har gett henne en helt ny uppsättning av kunskaper och förhållningssätt.

– Jag har lärt mig mycket om mig själv och mycket nytt. Jag var orolig för att det skulle vara svårt att plugga i min ålder, men jag upplever att det är en fördel att ha erfarenhet – jag kan koppla ihop de nya kunskaperna med min erfarenhet.

Få människor att må bättre

Hon försöker inspirera andra att våga söka till Kriminalvården.

– Fler borde våga. Folk säger att de är för gamla, att de är rädda eller att de inte vill ha ett jobb som bara går ut på att låsa in folk. Det är en del ordning och reda, men det handlar främst om att människor ska må bättre så att de inte återfaller i brottslighet.