Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
​Niba och Nibby, anstalten Sörbyns två senaste schäfervalpar.

Rumsrent valpliv på anstalten Sörbyn

16 oktober 2018

De har nästan hunnit bli rumsrena nu. Sörbyns två senaste schäfervalpar från Försvarets hundavelsstation.

Valparna är två tikar som heter Niba och Nibby. De kom till fodervärden anstalten Sörbyn från Försvarets hundavelsstation i början av september, när de var åtta veckor gamla.

Duktiga och konsekventa

Det var många klienter som var intresserade av att ta hand om de nya valparna. För personalen var det svårt att välja ut vilka som skulle få uppdraget. Killarna som nu är utvalda var med redan vid hämtningen av tikarna på hundavelsstationen i Sollefteå.

– Klienterna är jättenöjda med sysslan. De har varit superduktiga och konsekventa med träningen för valparna, som nästan hunnit bli rumsrena, berättar Anna Stabbfors, klienthandläggare och foderhundsansvarig på anstalten.

Schäfrarna lyser även upp vardagen för alla på anstalten.

Ännu mer valplycka

Men valplyckan stannar inte där. En av de första hundarna som Sörbyn var fodervärd åt, Iorina, är fortfarande i tjänst sedan hon lämnade anstalten 2014. Hon befinner sig nu på Försvarets hundavelstation och har nyss fått en kull på nio söta valpar, berättar Anna Stabbfors.

Iorina bor fortfarande kvar hos den före detta klient på Sörbyn som fick behålla fodervärdsskapet efter sin verkställighet.

Om Försvarsmaktens fodervärdsverksamhet:

  • Varje år föds runt 200-250 valpar vid Försvarsmaktens hundavelsstation i Sollefteå. När valparna är 8-10 veckor gamla levereras de till sina fodervärdar. Fodervärdarna ska sedan miljöträna, mata, rasta och i övrigt ta hand om valparna som om de vore deras egna.
  • När hunden är ett och ett halvt år ska den genomgå ett test för att Försvarsmakten ska se om hunden passar som tjänstehund eller inte. Testet kallas lämplighetstest och består av ett antal moment som tar 45 minuter att genomföra.
  • Av de 200-250 hundar som lämplighetstestas är det cirka 60 stycken som går vidare inom Försvarsmakten eller Polisen. Försäljning till annan myndighet eller nation kan förekomma. De hundar som inte lämpar sig som tjänstehundar stannar vanligtvis hos sina fodervärdar, köps av en annan myndighet, eller placeras hos en  privatperson.