Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
”Många kanske tror att vårt jobb går ut på att gå omkring med nycklar och låsa in. Det gör vi visserligen också, men arbetet med de intagna handlar om att vara vårdare, inte väktare. Att se till att människor som hamnat lite snett i samhället ska hamna rätt igen", säger Anders Lennartsson. Foto: Ingela Thörn

Musikern som strängade om

19 september 2018

Han har spelat med Håkan Hellström, Thomas Di Leva och Darin. Skrivit låtar till filmer och barnprogram. Sedan ett par år är basisten Anders Lennartsson kriminalvårdare på anstalten Hall.

– Det var stor förvåning att få komma på intervju, efter att ha spelat bas i 25 år. Men Kriminalvården är en arbetsgivare som är öppen för olika människor och uppskattar bredd, säger Anders Lennartsson.

Just bredd kännetecknar jobbet som vårdare. Han beskriver hur han har nytta av, och ägnar sig åt, psykologi, problemlösning, myndighetssamverkan, säkerhetsarbete och service – bland annat.

Samhälle i miniatyr

– Hall är som ett samhälle i miniatyr. Det gör att jobbet aldrig blir tråkigt och att ingen dag är den andra lik.

Hans tidigare yrken basist, låtskrivare och producent var inte heller tråkiga. Med start i en källare i Göteborg lärde han upp sig själv och blev sedan flitigt anlitad musiker. Han spelade dels i egna band, dels med artister som Tomas Ledin, Brolle och Håkan Hellström.

– Har du hört skivan ”Känn ingen sorg för mig Göteborg? Det är mig du hör.

"Känner att jag lever"

Med åren blev dock turnélivet slitsamt och jobben färre. Med dubbla examen i samhällsvetenskap och engelska kändes Kriminalvården som ett bra alternativ.

– Jobbet är verkligen kul och stimulerande. Det får mig alert och jag känner att jag lever varje dag. En annan bra sak är utvecklingsmöjligheterna.

Som vårdare på Hall har han fått ansvar för säkerhetsrelaterade frågor, utbildat sig till både larmchef och förhandlare samt ingår i insatsstyrkan.

Anders Lennartsson

 Ålder: 49

Familj: två barn

Bor: Stockholm

Gjort tidigare: musiker, låtskrivare, musikproducent

Gör: kriminalvårdare på anstalten Hall utanför Södertälje

Roligt vetande: "Många tror att de träffat mig förut när vi ses första gången. Det kan ha att göra med att jag gjort många tv-framträdanden i en anonym roll. Jag känns igen, men ingen vet varifrån."

Läs mer: