Kriminalvården

Kriminalvården logotyp

Lizzy kan bli narkotikahund

14 september 2018

Den skarpnosade hunden Lizzy kan bli narkotikahund på Saltvik i december. Hon växte upp som foderhund på anstalten Sörbyn, där hon fostrades av klienter.

Det var efter Försvarsmaktens lämplighetstest i våras som hundföraren Mikael de Wall fick höra talas om Lizzys skarpa nos. Då var hon 16 månader, hette Lystra, och skulle snart lämna sin fodervärd, anstalten Sörbyn utanför Umeå.

På Sörbyn hade hon sedan två månaders ålder miljötränats, rastats och matats av klienter som haft fodervärdsskapet. Kanske är det uppväxten i anstaltsmiljön som gjort att Lizzy, som hon nu kallas, visade både mod och god självtillit vid lämplighetstestet?

Energisk och föremålsintresserad

Nu har hon bott hos Mikael de Wall och hans snart pensionerade narkotikahund Roddan i några månader. Hon har visat sig ytterst lämplig som tjänstehund.

– Lizzy är energisk, gillar att jobba och är väldigt föremålsintresserad, vilket är mycket bra förutsättningar för att bli en bra narkotikahund, säger den nya hussen.

Mikael tränar enligt ett strikt veckoschema och använder sig av markeringsträning inför preparatsök.

Stationering på Saltvik

Om allt går som det ska med träningen kommer Lizzy troligtvis att börja arbeta som narkotikahund i region Nord, med stationering på anstalten Saltvik, i december.

– Vi tycker naturligtvis att det här är jätteroligt och det innebär ju att Kriminalvården verkligen har fått nytta av vår hundverksamhet utöver den redan befintliga klientnyttan, säger Anna Stabbfors, klienthandläggare tillika foderhundsansvarig på anstalten Sörbyn.

I dagarna anlände två nya schäfervalpar till Sörbyn. Det är tikarna Niba och Nibby. Tiden får utvisa var dessa fyrbenta krabater kommer att bli placerade i framtiden.

Försvarsmaktens fodervärdsverksamhet

Varje år föds runt 200-250 valpar vid Försvarsmaktens hundavelsstation i Sollefteå. När valparna är 8-10 veckor gamla levereras dem till sina fodervärdar. Fodervärdarna ska sedan miljöträna, mata, rasta och i övrigt ta hand om valparna som om de vore deras egna.

När hunden är ett och halvt år ska den genomgå ett test för att Försvarsmakten ska se om hunden passar som tjänstehund eller inte. Testet kallas lämplighetstest och består av ett antal moment som tar ca 45 minuter att genomföra.

Av de 200-250 hundar som lämplighetstestas är det cirka 60 stycken som går vidare inom Försvarsmakten eller polisen. Försäljning till annan myndighet, nation kan förekomma. De hundar som inte lämpar sig som tjänstehundar stannar vanligtvis hos sina fodervärdar, köps av en annan myndighet eller placeras hos en annan privatperson.