Kriminalvården

Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Här är Kriminalvårdens IT-traineer: Joakim Lidstedt, Amanda Nordkvist, Patrik Högberg, Martin Claesson, Janinah Isaksson och Konrad Nelson.


Våra första traineer är på plats

20 september 2018

Sex traineer ska jobba med digital utveckling i Kriminalvården och förväntningarna är höga från alla håll.

– Här har vi ett gäng som verkligen brinner för digitalisering och har massor med bra idéer. Förhoppningen är att de ska bidra med nya perspektiv och hjälpa oss på vägen mot att bli en mer digital och modern myndighet, säger Linda Hollertz, en av projektledarna för traineeprogrammet.

Traineerna kommer från hela landet och har gått lite olika utbildningar inom IT-området. Tre av dem är antagna som uppdragsledare och tre av dem är systemutvecklare. Janinah Isaksson från Boden har pluggat digital tjänsteutveckling vid Luleå tekniska universitet.

– När jag fick veta i juni att jag hade blivit antagen släppte verkligen all stress och nervositet och jag började gråta. Jag har varit sjukt taggad hela sommaren på att få komma hit och jobba, säger hon.

– Det känns jättekul att vara här och att vi är Kriminalvårdens första traineer. Imorgon ska vi få åka till en anstalt och se hur det ser ut där. Det känns superspännande, säger hon.

”Över förväntan”

Patrik Högberg från Umeå brinner för programmering. Han har pluggat informatik med inriktning systemutveckling.

– Jag hoppas på att få jobba med något av systemen som används på plats i kärnverksamheten. Jag vill programmera, det är det jag tycker är roligast. Det har hänt att jag har satt mig vid datorn klockan sex en morgon och sen plötsligt så var klockan sex morgonen efter utan att jag förstod hur det hade gått till. Jag kan fastna och glömma tiden totalt, säger han.

– Jag tycker att det har varit över förväntan på alla sätt hittills. Man har haft en uppfattning om hur det är att jobba på en myndighet. Sen kommer man in här och folk skämtar och är trevliga och det har bara känts jättebra, säger han.

”Det känns utmanande”

Joakim Lidstedt från Norrköping har gått civilingenjör datateknik med inriktning säkra system på Linköpings universitet.

– Jag vill jobba med något säkerhetsrelaterat system, det känns utmanande. När man ska bygga ett säkert system så måste man hela tiden bygga om det så att det blir säkrare och säkrare, för det finns alltid de som försöker ta sig igenom. Man kan aldrig känna att man är klar och att det kommer funka för alltid, utan man kan alltid göra det bättre, säger han.

”Glittret i ögonen”

Amanda Nordkvist från Örebro gjorde sitt examensarbete på Kriminalvården och jobbade då med klientapplikationen Utsikt.

– Jag lade märke till att folk hade ett brinnande intresse för sitt jobb och det där glittret i ögonen. Det väckte lust hos mig att fortsätta jobba i Kriminalvården. Om jag fick drömma så skulle jag vilja vara med och bidra till ett helt projekt, från behov till färdig produkt, säger hon.

Traineerna har genomgått en omfattande rekryteringsprocess där de har genomfört problemlösnings- och personlighetstest, hemuppgifter, intervjuer och samarbetsövningar. Programmet startar med sex veckors introduktion och verksamhetskunskap. Därefter varvas teori, praktik och projektarbete. Alla traineer har fått en fast anställning i form av en provanställning. Ett av effektmålen med projektet är att alla traineer fortfarande är anställda två år efter traineeprogrammets slut.

 

Fakta: Traineeprogrammet

Vi erbjuder möjligheter att få bred kunskap om Kriminalvården i allmänhet och IT-avdelningen i synnerhet. Personen får utveckla sitt tekniska kunnande, bygga professionella nätverk och skapa en bra grund för sin fortsatta utveckling inom myndigheten. Tillsammans med medarbetare inom både IT och verksamhet kommer den att få arbeta innovativt, med möjlighet att lösa Kriminalvårdens uppdrag på helt nya sätt och skapa nytta för klienter, anhöriga, personal och andra myndigheter.

Programmet inleds med en introduktion och därefter varvas teori, praktik och projekt under programperioden. Personen kommer att delta under verksamhetsbesök på anstalt, häkte och frivård. Som trainee har de en handledare som stöd under hela traineeperioden och de kommer att ha regelbundna träffar för avstämning.