Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
michael henningsohn produktionsledare rödjan
Michael Henningsohn trivs som produktionsledare på anstalten Rödjan.

40 år med klienter och djur

23 april 2019

Skulle du arbeta på samma arbetsplats i 40 år? För Michael Henningsohn på anstalten Rödjan utanför Mariestad så är svaret ja.

Rödjan är den äldsta och största av Kriminalvårdens tre anstalter som bedriver jordbruk. Michael Henningsohn har varit produktionsledare på anstalten i 40 år.

– Jag trivs med att få jobba med både människor och djur. Man får se hur många av de intagna lever upp genom att jobba med djuren. Man ger dem något positivt, berättar Michael Henningsohn.

Mjölkning och traktorer

Som produktionsledare leder och fördelar han sysslorna mellan de intagna männen. Han lär dem att mjölka kor, sköta utfodringsmaskiner och köra traktor.

– Jag förklarar varför man gör si eller så och vad det kan få för följder för djuren om man inte följer våra anvisningar, säger han.

Varför är jordbruk och djurhållning en sysselsättningsform inom Kriminalvården?

– Att jobba med djur är positivt. Djuren ger värme och tillit åt killarna och det kan öka deras självkänsla att klara av ett arbete. Att djuren mår bra är ett klart kvitto på att killarna gör ett bra jobb. Som en kille sa till några vårdare som ville att han skulle gå ett program för att lära sig att tygla sitt humör: ”Det gör jag varje dag. Vem kan slå en ko?!”

– Det säger det mesta om att jobba med kor, säger Michael Henningsohn.

Redo på fem minuter

Vilket är ditt bästa minne från dina 40 år som produktionsledare på Rödjan?

– Det var när vi hade en svår kalvning som krävde veterinärhjälp. Jag, veterinären och två intagna slet i över en timme innan veterinären tyckte att vi borde få hjälp av friska krafter.

– Jag ringde centralvakten på Rödjan och bad dem väcka några av ladugårdskillarna. Det tog knappt fem minuter så stod två utvilade killar färdiga att ta vid. Allt avlöpte positivt. Att hjälpa djuren har alltid varit något som våra killar prioriterat högt när som helst på dygnet.