Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Suzanna Holmqvist vikarierar på anstalten Kumla
Suzanna Holmqvist är utredare i Perth, Australien, när hon inte rider, eller sommarjobbar på Kumlaanstalten.

Från detektiv ”down under” till Kumla

27 augusti 2019

När Suzanna Holmqvist säger hem är det Perth i Australien hon pratar om. Men sommarjobbet har hon som kriminalvårdare på anstalten Kumla.

– Jag arbetar som private investigator i Australien. Privatdetektiv säger jag i vardagligt tal, men civil utredare är väl mer korrekt. Jag utreder bedrägerier, främst försäkringsbedrägerier, förklarar Suzanna sin något udda titel.

Det började egentligen med en dröm om att bli grävande journalist, men när Suzanna märkte att researchen till grävjobben var hennes riktiga styrka började hon fundera i nya banor.

Parallellt med yrkesfunderingarna hade kärleken lockat henne till Australien och där hittade hon den statliga utbildningen till privat utredare. Den passade grävande Suzanna utmärkt. Idag driver hon eget, men jobbar åt ett större företag med att utreda bedrägerier. Det handlar både om att gräva i handlingar, intervjua och spana.

Ville prova svensk arbetsmarknad

Läs mer: Möten med klienterna roligast i frivården

Nu är det vinter i Perth och då passade Suzanna på att komma hem till vänner, familj och hunden, som hon längtat efter.

– Och eftersom jag funderar på att flytta hem snart, så ville jag prova arbetsmarknaden i Sverige. Jag funderade på vilka arbetsplatser som kunde vara relevanta.

Valet föll på anstalten Kumla och arbete som kriminalvårdare.

– Jag hade inte så mycket förväntningar, visste inte hur det var, men jag har trivts jättebra både med arbetsgruppen och klienterna.

Suzanna kan mycket väl tänka sig Kriminalvården som sin framtida arbetsplats och i förlängningen kanske jobba med personutredningar, för att ytterligare knyta samman erfarenheterna från sitt nuvarande arbetsliv.

Red genom hela Sverige

Det går inte att intervjua Suzanna utan att också prata om hennes största fritidsintresse. Hon rider, men har drivit intresset några steg längre än de flesta andra. Det började 2015 då hon fick idén att rida genom hela Sverige.

– Jag tycker det är kul att ha ett mål när jag rider. Men jag kanske tog i i överkant när det blev en ritt genom hela Sverige, skrattar Suzanna.

Många tvivlade på att hon skulle kunna genomföra det hela, men Suzanna fick ett otroligt stöd och välkomnande var hon än kom med sin häst.

– Jag red i 100 dagar, men behövde bara campa i två nätter. Resten av övernattningarna var jag inbjuden till olika människor.

En av dem som Suzanna mötte under ritten tipsade henne om en ännu galnare ritt, Mongol Derby, världens längsta och tuffaste distanslopp som går genom Mongoliet.

Levde på get och ris 

– Man rider 100 mil på tio dagar. Var fjärde mil byter man häst. En del av tjusningen är att inte veta vilken häst man får. Och alla var inte så inridna.

På nätterna kröp hon ihop på marken i den medhavda sovsäcken, som var en del av den 5 kilo tunga packning som tilläts. Arrangörerna stod för maten, get och ris, till frukost, lunch och middag.

 Suzanna genomförde loppet, vilket hon är väldigt nöjd över.

– Det var den tuffast utmaning jag haft. Det var en otrolig påfrestning för kroppen. Men det var jättekul. Jag är faktiskt lite sugen på att anmäla mig igen.