Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
jasmina tasevska produktionsledare anstalten ringsjön sugrör av ham produktion
En av anstaltens två produktionsledare, Jasmina Tasevska, visar några av halmsugrören.

Halm blir sugrör på Ringsjön

21 augusti 2019

På Ringsjön utanför Eslöv griper anstaltens intagna efter halmstrån. Bokstavligen. Resultatet är framtidens sugrör.

Under sommaren har anstalten Ringsjön levererat de femtusen första halmsugrören, mellan 15 och 20 centimeter långa. Ytterligare några tusen drickstrån ligger redo i förråden, så snart företaget som beställt dem önskar påfyllning.

– Det är spännande att vara del av en miljövänlig framtidsbransch, säger Magomed Shakhgiriev, produktionsledare på anstalten Ringsjön.

Torkningen svår och känslig

En bunt halm ligger på ett bord.

Halm blir sugrör.

Han sippar ett par klunkar vatten ur ett nytillverkat halmsugrör och konstaterar nöjt att det fungerar alldeles utmärkt.

– Det är ingen enkel tillverkning. Först ska vi sortera halmen, sedan klippa den i rätt längder, koka och torka. Det är torkningen som är den känsligaste och svåraste delen.

Frågan om att tillverka sugrören kom i början av sommaren och det visade sig att anstaltens produktionsenhet, som sysselsätter de intagna, var väl rustad för just detta jobb. Lämpliga lokaler och utrustning fanns.

Tre till fyra intagna har jobbat med sugrörsproduktionen och gjort ett mycket bra jobb, berättar Magomed Shakhgiriev.

Halmen köper företaget i närområdet, från bönder i Skåne. Magomed Shakhgiriev drivs av att kunna göra miljövinster.

Måste använda mindre plast

– Vi måste använda mindre plast och det känns bra att få vara med och utveckla nya produkter.

Hittills har beställaren Rawstraw UF:s idé varit en framgångssaga. Företaget är sprunget ur Ung Företagsamhet, UF, och har bland annat tävlat i europamästerskapet i ung företagsamhet där de kom på en hedrande fjärde plats.

Magomed Shakhgiriev hoppas att entusiasmen och framgången består. Anstalten Ringsjön klarar att producera större mängder sugrör om det behövs.

– När vi får in mer halm och företaget ger klartecken så är vi redo att tillverka igen. Det finns alla möjligheter att utveckla det här.