Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Produkter som kommer att finnas på höstens Formex.
Några av Kriminalvårdens produkter som kommer att finnas på Formex.

Kriminalvården på Formex

15 augusti 2019

Inredningsmässan Formex i Älvsjö söder om Stockholm närmar sig. 20-23 augusti är Kriminalvårdens produktion på plats – och i år räknar man med ett ännu större intresse för våra intagnas produkter.

Den här gången har Kriminalvårdens produktion, Krimprod, flyttat in i A-hallen, den yta där de flesta som säljer heminredning ställer ut. De tre tidigare tillfällen man medverkat vid, har man fått stå i gången mellan hallarna.

– Vi kommer hålla till bara några meter ifrån publikmagneten Ernst Kirchsteiger, precis som vi önskat. Det har varit lite knepigt att stå i gången mellan utställningshallarna där folk ofta bara passerar förbi, så jag är väldigt nöjd nu, säger Arve Hopen, marknadsföringsansvarig för Krimprod.

Några produktnyheter den här gången?

– Keramiken från anstalterna Hall och Färingsö var med för första gången i våras, men känns fortfarande ny. Det är dalahästar, fat, fyrar och muggar.

Dessutom erbjuds presentlådor i trä och skärbrädor. Köparna är dels butiker som säljer till konsument, dels andra utställare på mässan. De kan dock inte handla på plats, utan får beställa produkter för senare leverans.

– Varje gång vi varit med har vi dragit in drygt dubbelt så mycket pengar som kostnaden för att delta, direkt på plats. Sedan har vi eftersläntrare, beställningar som skvätter på hela tiden, berättar Arve Hopen.

Men, det är inte pengarna i sig som är det stora värdet och egentliga syftet med Kriminalvårdens deltagande.

– Vi går runt och berättar om vår verksamhet. Skapar uppmärksamhet kring att det är de intagna som tillverkar de kvalitativa produkterna. I en framtid hoppas vi att intagna som söker jobb kan hänvisa till de produkter som de varit med och tillverkat.

Här kan du läsa mer om Krimprod på Formex.

Om Kriminalvårdens produktion – Krimprod:

  • Krimprod består av Kriminalvårdens 39 produktionsenheter, och är en viktig del av Kriminalvårdens återfallsförebyggande verksamhet.
  • Produktionsenheterna skapar arbetstillfällen som stärker självförtroenden och öppnar nya möjligheter till ett liv utan kriminalitet.
  • Verksamheten bedrivs på motsvarande sätt som på industrier och verkstäder ute i samhället, under överinseende av bransch- och yrkeskunniga arbetsledare.
  • Krimprod har produktion inom; trä- och snickeriindustri, mekanisk industri, keramik, montering och förpackning, plastindustri, tvätterier, grafik- och tryckeritjänster, textilindustri, natur och miljö
  • På Formex visar Krimprod upp egentillverkade produkter; skärbrädor, trälådor/presentlådor i kundanpassade storlekar samt keramik i form av kaffekoppar, temuggar, uppläggningsfat, dalahästar och fyrar.