Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Malin Börjesjö vikarierar på anstalten Sörbyn
Malin Börjesjö har hunnit träna en hel del innan arbetspassen på anstalten Sörbyns lärcentrum.

Raka spåret till Kriminalvården

27 augusti 2019

Blivande civilingenjör, skidåkare på elitnivå och med basen i Stockholm. Kanske är det lite oväntat att hitta Malin Börjesjö som sommarvikarie på lärcentrum på anstalten Sörbyn.

Hon skrattar lite och konstaterar att det var lite oväntat också för henne själv.

– Det var en kompis mamma som jobbar som lärare i Kriminalvården, som tipsade. Hon trodde att jobbet skulle passa mig.

Och med facit i hand visade det sig att mamman hade rätt. Malin stortrivs på Sörbyn.

– Det är ett väldigt roligt jobb. Så lärorikt. Och det känns som man verkligen gör nytta.

Handleder studerande klienter

Läs mer: "Vi är ett team som har varandras rygg"

Malin är inte lärare och inte heller anställd som det, utan som handledare på lärcentrum. Det innebär att hon sköter ruljansen på lärcentrum under sommaren, medan själva undervisningen sköts av lärare på distans.

– Som student kan jag verkligen relatera till det här med att lära sig, så jag har ju en del tips utifrån hur jag gör när jag pluggar.

Inte minst kan hon känna igen sig i situationen att ta sig igenom tjocka läroböcker och slå in en massa kunskap på egen hand. Här kan hon stötta klienterna. Att anteckna flitigt är ett stalltips.

När hon sökte jobbet på Kriminalvården hade Malin egentligen ingen aning om vilken arbetsmiljö hon skulle förvänta sig.

– Men mina föräldrar var jätteoroliga och trodde att det skulle vara en väldigt hård stil här. De hade helt, helt fel. De som pluggar på anstalt har ju verkligen engagerat sig för att få plugga. Och det är små grupper, så jag har tid för alla.

Nu talar hon sig varm bland kompisar för jobb på Kriminalvården.

"Vet inte ens att jobbet finns"

– Många av dem har fått jättemycket inspiration. Ett problem är ju att många inte ens vet att jobbet finns.

Malin skulle absolut kunna tänka sig en framtid inom Kriminalvården.

– Men jag läser industriell ekonomi och blir civilingenjör, så det blir nog det jag kommer att arbeta som. Men det är en sjukt bra erfarenhet att få med sig. Och jag tror att det är väldigt bra att ha på sitt CV.

Hon tar med sig en lång rad erfarenheter från sommaren på Sörbyn.

– Man lär sig hantera så många olika situationer, prata med någon som kommit ny, ta en diskussion eller att hitta en lösning på ett problem som uppstått. Varje dag händer det något nytt.

Rullskidor innan arbetspasset

Till hösten väntar USA och ett utbytesår i Michigan. En massa plugg blir det förstås. Och så förhoppningsvis en hel del längdskidåkning.

Skidåkningen är faktiskt en av orsakerna till att denna stockholmare befinner sig i Sörbyn under sommaren. Hon ville norrut. Och arbetstiderna på vikariatet, 12-16, har givit elitåkaren möjligheter att träna ett par pass om dagen.

– Det blir rullskidor förstås. Men eftersom det överlag är fler som åker skidor här, så har jag mycket mer träningssällskap.