Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Hannah Lampinen vikarierar på NTE Stockholm.
Hannah Lampinen har lärt sig mycket under sommarens många timmar på olika rättegångar.

Hand i handske för blivande jurist

27 augusti 2019

Hannah Lampinen har tillbringat många timmar i rättssalar under sitt sommarvikariat. Något som passat den blivande juristen som hand i handske.

– Jag har precis läst straff- och processrätt, så det har varit extremt givande att få se så många rättegångar. Jag har nog fått minst lika värdefull kunskap som under en termins studier, säger Hannah Lampinen, som vikarierar som transportförare på Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, i Stockholm.

Som transportförare är det hon som har det huvudsakliga bevakningsansvaret över klienten vid transporten. Och eftersom hon mest jobbat lokalt i Stockholm och inte på så många fjärrkörningar har det blivit många rättegångar.

Värdefull erfarenhet från "golvet"

Läs mer: Nu siktar Ina på fast jobb på häktet

– Det har varit givande oavsett vad jag kommer att jobba med i framtiden. Tidigare har jag varit lite intresserad av att bli domare eller åklagare, men nu funderar jag på jurist på myndighet. Då är det förstås väldigt värdefullt att ha sett hur det fungerar på golvet.

Vid sidan av rättegångserfarenheterna har samtalen med klienterna varit givande. Hon förvånas lite över den vanligaste frågan hon mött bland sina jämnåriga kompisar – ”Pratar ni med klienterna?”

– Det är klart vi gör. Men jag tror att många har bilden av "Orange is the new black" och liknande serier när de tänker på kriminalvård.

Det var under terminen med straff- och processrätt som Hannah började fundera på att söka sommarjobb på Kriminalvården.

En okänd arbetsplats

– De flesta i min ålder söker sig ju till café eller försäljning. Kriminalvården är kanske inte en arbetsplats som så många tänker på. Men när man berättar om det tycker de flesta att det verkar vara ett spännande och intressant jobb.

Hon kollade jobbannonser och fastnade för transporttjänsten, vilket blev en klockren matchning. Hannah tycker inte att hon har stött på några större svårigheter. Det kan vara lite klurigt att förstå vad olika transportledare förväntar sig av henne, men det tycker hon är en småsak.

– Alla kollegor är väldigt trevliga och jag har lärt mig så mycket. Det känns riktigt tråkigt att vikariatet snart är slut.