Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Typhus byggs på anstalten Skenäs
Det första typhuset är nu rest på anstalten Skenäs, några mil från Norrköping. Foto:Niclas Sandberg

Skenäs först ut med att bygga nytt typhus

2 augusti 2019

På anstalten Skenäs byggs just nu ett bostadshus för intagna. Huset är ett typhus som sedan ska stå modell för hur Kriminalvårdens bostadshus ska se ut i framtiden.

Kriminalvårdsinspektör Tony Bertlin har bråda dagar. När personaltidningen Omkrim hälsar på vid nybygget Skenäs är han i färd med att beställa cellinredningar till samtliga 48 bostadsrum.

Man med gul arbetshjälm.Tony Bertlin är lokal projektledare för Kriminalvårdens första typhus som nu uppförs på anstalten Skenäs, utanför Norrköping. 48 platser rymmer det nya bostadshuset för intagna som beräknas stå klart i maj 2020.

Typhuset ska stå modell för hur Kriminalvårdens bostadshus ska se ut i framtiden. Sen kan likadana byggnader föras upp på anstalten Rödjan, på Sörbyn eller något helt annat ställe, även på en anstalt med högre säkerhetsklassning.

Samma skal

Den standardiserade boavdelningen skiljer sig inte åt i planlösningen för en klass 3 och en klass 2-anstalt.

– Skalet är detsamma. Det är bara ytterdörrar, celldörrar och fönster som skiljer en klass trea från en klass tvåa, säger Tony Bertlin.

Det hus som nu byggs, strax utanför den befintliga anstalten Skenäs, vänder sig mot sydväst. Naturen utanför området är ett vackert beteslandskap med stora ekar och med några grova tallar närmare husen. De intagna som bor på andra våningen kommer att skymta Bråviken mellan träden.

För Skenäs del är nybygget välkommet. Anstalten är väldigt sliten och det finns flera undermåliga byggnader på området. En av bostadspaviljongerna har varit stängd under flera år, men har nyligen öppnats för att Kriminalvården ska kunna hantera platsbristen.

Stor process

Att bygga ett hus är en stor process – att bygga ett typhus innebär ännu mer jobb. Det är många kloka tankar som ska stötas och blötas, och många beslut som ska fattas innan den slutgiltiga utformningen kan slås fast.

Som hjälp i utvecklingsarbetet har Peab på Kriminalvårdens uppdrag byggt upp en teststation i ett stort tält på byggplatsen. Här har olika bygglösningar kunnat kvalitetssäkras från grunden. Bland annat finns ett helt bostadsrum klart, med inredning och allt. Rummet har fungerat som utgångspunkt när man har diskuterat olika lösningar och konstruktioner. Allt för att få ett så genomtänkt hus till så bra pris som möjligt. Det gäller att göra misstagen här och nu – i tältet på Skenäs. Inte bygga ett färdigt hus och sedan i efterhand fixa det som inte tänkts klart innan.

Hjärtat viktigt

Tony Bertlin pekar på ett utrymme där vatten, el och all övrig teknik finns samlad på ett och samma ställe.

– Vi kallar det Hjärtat, och vi frågar oss vad vi ska ha i Hjärtat. I gamla hus finns inte sådana här kanaler. Men här kan vi lägga datakablar och annan teknik vi behöver, och även sådant som vi kommer att använda först om 20 år.

Vi kliver in i det uppbyggda bostadsrummet. Rummet ger ett luftigt intryck: 12 kvadratmeter stort och med en takhöjd på omkring tre meter. Dålig luft – ett vanligt problem i äldre byggnader – vill man komma bort ifrån. Ventilationen är modern och ska klara av att det bor två personer i varje rum. Bra luftväxling är extra viktigt eftersom fönstren inte går att öppna.Bostadsrum med fönster, handfat och säng.

Ovanför den väggfasta sängen ska en våningssäng kunna fällas upp. De vägghängda möblerna som tillverkas på anstalten Kumla sitter på väggen mittemot sängen. Vid bordet med en fast anslagstavla kan en skiktlimmad säkerhetsstol stå. Det finns suicidsäkra krokar på väggarna. Även sänglampan är väggfast.

Sparar tid

Det som är nytt är att alla rum har egen dusch och toa.

– Vi kommer att bespara personalen mycket spring nattetid med denna lösning, säger Tony Bertlin.

Hygienutrymmet kommer att ha samma blå plastgolv som ligger på plats i teststationen, medan den plasttapet som finns uppsatt ska bytas ut.

Att fönsterbrädan är tillverkad av Kolmårdsmarmor tycker Tony Bertlin är roligt.

– Det är kul med den lokala förankringen. Vi hade först en vitgrå bräda, men byggarna kollade och den här – som verkligen är av hög kvalitet – var inte dyrare.

Just denna junidag är Omkrim inbjuden till tältet för att se framtida lösningar. Men det har sprungit mycket annat folk här en tid. Förutom byggnadsjobbarna och projektledningen har klientnära personal sökt sig hit i mindre grupper för att tycka till om inredningen. Även Norrköpings kommunalråd har besökt bygget.

För att kunna hantera att anstalten Kolmårdens hyresavtal går ut 2020 bör flera typhus byggas. Det är också planen att Skenäs ska få fler typhus. Men än så länge är allt bara planer, inga avtal är påskrivna och ingen byggstart är satt.

Den här artikeln kommer från vår personaltidning Omkrim.