Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Ina Svedberg vikarierar på häktet Salberga
Ina Svedberg sommarjobbar på häktet Salberga, för tredje året i rad.

Varierat och utvecklande sommarjobb

27 augusti 2019

En studerar till jurist och har lärt sig massor genom att sitta med på rättegångar i sommar. En annan är privatdetektiv i Australien men kan tänka sig att bli personutredare i frivården framöver. En tredje var livrädd innan sommarjobbet på häktet, men stortrivdes direkt och siktar nu på en fast tjänst. Möt sex av Kriminalvårdens sommarvikarier.

För 22-åriga Ina Svedberg är det tredje sommaren på häktet Salberga.

– Jag stormtrivs här. Det finns alltid något att göra, berättar hon.

Sedan 2017 har hon vikarierat och hoppat in som timvikarie, parallellt med studierna i kriminologi. Sedan i januari kan hon titulera sig kriminolog och så fort studierna var avslutade fick hennes chef på Salberga ett telefonsamtal där Ina förklarade att nu ville hon gärna jobba heltid!

Första gången hon stötte på Kriminalvården var på en rekryteringsmässa. Då hade hon bland annat jobbat med ungdomar och personer som får stöd enligt lagen om särskilt stöd.

"Roligaste jobbet jag haft"

Läs mer: Från detektiv "down under" till Kumlaanstalten

– Men jag kände att jag behövde ett jobb som var mer anpassat till mitt fält. Jag sökte till häktet Salberga, blev kallad till intervju och gick dit. Fick jobbet och blev överlycklig, men var livrädd! Jag hade aldrig sett ett fängelse och hade ingen aning om vad jag gav mig in på när jag tackade ja till sommarvikariatet.

Det visade sig att Kriminalvården och Ina var en perfekt matchning.

– Det är det roligaste jobb jag haft. Det är full fart och jag möter så många olika människor. Dessutom har jag helt underbara kollegor!

Nu har Ina sökt till kriminalvårdsutbildningen och satsar på att bli kvar inom Kriminalvården. Och studierna i kriminologi har fått ett sammanhang.

– Kriminologi är ju läran om brottslighet och den kunskapen jag fått med mig är så värdefull. Jag är så nöjd med mitt val och positivt överraskad över hur livet tett sig.

Nytta av studierna

Arbetet på gemensamhetshäktet är omväxlande men också fullt av rutiner, som Ina själv är överraskad över hur mycket hon uppskattar.

Svårast i jobbet så här långt är att hantera de klienter som inte vill ha någon kontakt med personalen.

– Då får man ta ett steg tillbaka.

En annan svårighet är att inse att man inte kan lösa allt och att nöja sig med det man kan göra för klienterna.  Men svårigheterna avskräcker inte Ina, som hoppas bli kvar.  Hon ser också att Kriminalvården kan erbjuda karriärmöjligheter, där hon får nytta av sina akademiska studier. Det lockar, även om hon redan idag är nöjd.

– Jag älskar mitt jobb!