Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Hinsebergs intagna tillverkar nyckelringar med Filuren
Många intagna på Hinseberg kommer kunna delta i nyckelringstillverkningen. Elva olika moment krävs per nyckelring.

Hinseberg gör nyckelringar till intagnas barn

25 februari 2019

När Hinsebergs intagna behövde mer sysselsättning tog produktionsledare Sonia Serra initiativ till att sy nyckelringar med Filuren. De är tänkta att delas ut till barn med en intagen förälder.


 

Kvinna i kriminalvårdsuniform står vid ett bord med tyger.

Sonia Serra är produktionsledare på Hinseberg.

Hinsebergs klienter tillverkar bland annat de kläder som Kriminalvårdens alla kvinnliga klienter bär. Leder produktionen gör Sonia Serra och hon är ofta på jakt efter mer sysselsättning till anstaltens intagna.

Att sy nyckelringarna med Filuren blir en uppgift som kan passa många av dem.

– Det kräver inte att man är en duktig sömmerska, eftersom det finns elva olika moment i tillverkningen av nyckelringarna. Det blir perfekt att kunna göra det en del av dagen, före eller efter att man deltagit i andra aktiviteter, berättar hon.

Till besökande barn

Idén till den lilla mjuka nyckelringen fick Sonia Serra efter att anstalten för ett par år sedan sydde prototypen till en kudde som föreställde just Filuren. Kuddarna används bland annat i besöksrum på några anstalter och på mässor. Nu har Kriminalvårdens kommunikationsavdelning beställt inledningsvis 1 500 nyckelringar.

Dessa kommer så småningom säljas till de anstalter som vill dela ut nyckelringar till barn som besöker våra klienter. Barnen möter redan Filuren i många av våra anstalters besöksrum samt på webbsidan Insidan, där hen guidar barnen kring hur förälderns liv i häkte, anstalt eller frivård kan se ut.

Nyckelringstillverkningen är redan igång på Hinseberg.

Vill göra något för barnen

– Många av tjejerna här har själva barn och tycker att det roligt att göra något för andra barn, berättar Sonia Serra.

Någon har haft invändningen att de inte skulle ge den till sina egna barn, för att de inte vill skylta med att mamma sitter i fängelse.

– Men barnen väljer själva om de vill visa nyckelringen. Det står inte heller att den är tillverkad här. Kanske ser de att någon annan har en likadan och då kan det vara skönt att veta att någon annan är i samma situation, säger Sonia Serra.