Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Martin Klaar blir intervjuad i Go'kväll
Kriminalvårdens ställföreträdande HR-direktör Martin Klaar under direktsändningen av Go'kväll.

Nyfiket om kriminalvård i Go'kväll

20 februari 2019

Tv-magasinet Go’kväll bjöd nyligen på en kunskapshöjande intervju om kriminalvård. Martin Klaar, Kriminalvårdens ställföreträdande HR-direktör, svarade på tittarnas frågor i direktsändning.

De runt 800 000 tv-tittarna fick lära sig mer om hur Kriminalvården fungerar. De ville bland annat veta om de intagna får betalt för att delta i aktiviteter, om inlåsning leder till psykisk ohälsa, om två intagna kan bli kära i varandra och om en anställd kan bli vän med en intagen.

"Det är väl inget straff?"

Programledaren Beppe Starbrink undrade även vilken som är den största missuppfattningen om Kriminalvården. ”Det är väl inget straff att sitta inne”, var Martin Klaars svar.

– Att bli inlåst är i sig en väldig begränsning av friheten. Kriminalvården är dessutom en väldigt regelstyrd verksamhet, där du måste få tillåtelse när du vill ringa, duscha och ibland till och med när du vill gå på toaletten. Du måste dessutom genomgå återkommande visitationer och lämna urinprov. Det är ju ett tvång bakom det. Jag skulle inte vilja byta med dem, konstaterar han.

Ska bryta ond cirkel

En tittare undrade om man som anställd blir ledsen om en tidigare frigiven intagen kommer tillbaka till anstalten.

– Ledsen tror jag inte man blir, utan då handlar det om att vi ska gå in med nya insatser som gör att vi förhoppningsvis lyckas bryta den kriminella livsstilen –  den onda cirkeln.

Svar på 123 vanliga frågor

Här på hemsidan har vi samlat 123 vanliga frågor från allmänheten. Genom dem vill vi sprida kunskap om hur det är att vistas som klient i Kriminalvården och hur det är att jobba hos oss.