Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Babak Yousefi under inspelningen av Laxbralla.
Babak Yousefi under inspelningen av laxbralla, som gjorde i Uppsala och Stockholm. Foto: SVT

Babak Yousefi på NTE skapar tv-komik

21 januari 2019

Har du sett humorserien Laxbralla på SVT Play? Då har du också sett Babak Yousefis sketcher och skådespeleri. Viss inspiration kommer från jobbet på Kriminalvårdens nationella transportenhet i Uppsala.

Fjolåret var hektiskt för Babak Yosefi. Han fick tjänstledigt från tranportörjobbet på NTE Mellan med uppdraget att skriva sketcher till ett humorprogram på SVT.

Resultatet, Laxbralla, finns att se på SVT Play sedan en tid. Tillsammans med vännen och ståuppkomikern Simon Garshasebi knåpade han ihop 120 sketcher på sex veckor. Runt 75 kom sedan att ingå i humorserien.

Skådespelar gör de själva och flera ur deras kompisgäng och familjer.

– Det är sketcher från vardagliga livet, med utgångspunkt från oss själva. Om jobb, klubbliv, orten och skämt om samhället. Jag tror det finns humor som passar alla i Laxbralla. Det är för invandrare, svenskar, äldre och barn, säger Babak Yousefi.

Började på Youtube

Viss inspiration hämtade han från jobbet på Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE. Möten med klienter och timmarna på rättegångar bidrog, liksom arbetsplatsträffarna, där störande ljud från bredning av mackor och högljutt tuggande blev till humor.

Många av sketcherna hittar det absurda i en situation, ofta med hög igenkänning hos tittaren.

Babak Yousefi och Simon Garshasebi har känt varandra sedan gymnasiet och började den gemensamma humorbanan med att göra sketcher på Youtube.

– Jag hängde på Simon. Vi är med i samma kompisgäng som har roligt ihop och alltid skämtar mycket. Båda hade en massa idéer och uppslag och när vi väl började skriva ihop så kom det bara mer och mer, berättar han.

Skämdes över seriens namn

Med hjälp av ett produktionsbolag lyckades de sälja in idén om en sketchserie till SVT. Programmets konstiga namn, Laxbralla, kom till av en slump.

– Det betyder ingenting utan var bara något som någon slängde ur sig på skämt. Jag vägrade att acceptera det från början och mumlade svaret i mungipan när någon frågade vad programmet skulle heta, berättar Babak Yousefi och fyrar av ett stort skratt.

Men namnet satte sig och programmet har fått fin respons från både tittare och SVT. Ett tag såg det ut som att det skulle bli en säsong 2, men gänget har just fått besked från SVT om att det inte är aktuellt just nu i alla fall.

Vill kombinera med kriminalvård

– Det är lite tråkigt för det var väldigt roligt att göra programmet. Samtidigt var det väldigt mycket jobb i högt tempo – under en period sov jag bara tre fyra timmar per natt.

Vad händer med skrivandet och skådespelandet nu?

– Jag har en ny grej på gång, men det är för tidigt att säga något om det. Jag kommer att vilja fortsätta med det här i någon form. Jag gillar själva processen med att bolla idéer med andra och komma på något som är roligt.

– Samtidigt vill jag jobba kvar i Kriminalvården, som är ett både tryggt och bra jobb med sköna kollegor och stor variation, säger Babak Yousefi.

Om Laxbralla:   

Finns att se här på SVT Play, åtminstone till september.

Omfattar 8 avsnitt om 13-14 minuter vardera.

Manus är skrivet av Babak Yousefi, Simon Garshasebi och Klas Eriksson.

Skådespelar gör bland andra Babak Yousefi, Simon Garshasebi, Klas Eriksson, Louise Nordahl och Babak Yousefis mamma och bror.

Om Babak Yousefi:

Ålder: 35

Bor: Uppsala

Familj: Mamma och bror.

Gör: Tillsvidareanställd på NTE (Kriminalvårdens nationella transportenhet)Mellan i Uppsala sedan flera år.

Gjort tidigare: Kört budbil och varit direktör för ett community center på Bali, som lärde ut engelska, matte och datakunskap till barn.