Kriminalvården

Kriminalvården logotyp
Chris Sörebo, Sven-Ove Svensson, Mattias Eriksson och Malin Andersson
Chris Sörebo, Sven-Ove Svensson, Mattias Eriksson och Malin Andersson går den nya kriminalvårdsutbildningen i Norrköping.

De är först ut på nya utbildningen

23 januari 2019

Chris Sörebo, Sven-Ove Svensson, Mattias Eriksson och Malin Andersson är några av de första som börjat på Kriminalvårdens färska utbildning för nyanställda. Här delar de med sig av sina tankar kring framtiden.

Chris Sörebo, anstalten Västervik Norra, 24 år, bor i Västervik:

Hur känns det att vara igång med utbildningen?

–Det känns jättebra och jag ser fram emot att komma ut på anstalten, vilket är redan i nästa vecka. Själva utbildningen tänker jag handlar om att få lära sig rätt redskap för att kunna utföra sitt jobb så bra som möjligt.

Varför vill du arbeta som kriminalvårdare?

– Jag har arbetat i vården innan och tycker om att arbeta med människor. Jag ser det här som en chans att utveckla och utmana mig själv.

Hur kom det sig att du fick jobbet, tror du?

– Det var många sökande och jag trodde inte jag skulle ha en chans. Men de måste ha sett något i mig som de vill ha. Jag tror det handlar om hur man är som person, att man delar värdegrunden. 

Malin Andersson, anstalten Kolmården, 23 år, bor i Tjällmo:

Hur kom det sig att du ville bli kriminalvårdare?

– Min mamma har jobbat på Hall och det lät som ett intressant jobb. Jag vill arbeta med människor och hjälpa folk, bidra till samhället. Innan har jag bland annat arbetat i hemtjänsten och som personlig tränare.

Reflektioner kring utbildningen och arbetet så här långt?

– Det är spännande att få göra något nytt och jag känner att det här kommer att få mig att utvecklas som person. Jag ser också väldigt mycket fram emot att komma till Kolmården redan nästa vecka. Att ta in det teoretiska i det pratiska för att sedan komma tillbaka hit och reflektera känns som ett bra upplägg.

Sven-Ove Svensson, anstalten Västervik Norra, 64 år, bor i Loftahammar:

Vilka är dina första intryck av kriminalvårdsutbildningen?

– Den har ett jättebra upplägg, där man hela tiden varvar teori och verksamhetsförlagd utbildning. Jag blev lite chockad över att jag kom in, med tanke på min ålder!

Vad har du gjort innan?

– Jobbat som räddningsskeppare vid Sjöräddningssällskapet och som egen företagare. När jag och min bror la ner företaget kände jag att jag är för pigg för att sluta arbeta och att jag har mer att ge. Därför sökte jag till Kriminalvården.

– Jag tänker fortsätta att jobba i flera år till om jag får bestämma själv. Jag tror man rostar ihop om man inte arbetar.

Mattias Eriksson, anstalten Kolmården, 22 år, bor i Norrköping:

Vilka förväntningar har du?

– Att det här kommer att ge mig nya perspektiv på livet. Det är så olikt det jag gjort innan – frukostvärd och arenavärd bland annat. Men jag har ganska länge funderat på att arbeta med något där man gör skillnad för andra människor.

Vad tänkte du när du kom in på utbildningen och fick jobbet?

– Jag blev väldigt förvånad eftersom det var så många sökande och jag inte hade någon liknande erfarenhet sedan innan. De måste ha bedömt att jag är en person som skulle klara av jobbet.

Om nya kriminalvårdsutbildningen:

Utbildningen är till för alla nyanställda, som inte har genomgått den tidigare grundutbildningen.

Alla medarbetare går en veckas myndighetsintroduktion på något av Kriminalvårdens sex kompetenscenter. De som arbetar klientnära fortsätter sedan sin utbildning. För de som är anställda för arbete på häkte, anstalt och Kriminalvårdens nationella transportenhet växlar utbildningen mellan veckor på kompetenscenter och veckor i tjänst.

Längden på utbildningen varierar beroende på yrkesroll. Kriminalvårdare i häkte, anstalt och transportverksamhet får den mest omfattande utbildningen på cirka ett och ett halvt år.

Utbildningen genomförs på heltid med lön.

 

Läs mer: